Booking.com
Travel

Najmanji vinograd na svetu nalazi se na terasi: Flaša ograničene serije vrtoglavih 5.000 evra!

Danas se slavi SVETI TRIFUN: Ovo su običaji na veliki praznik vina i ljubavi

Italijan Tullio Masoni proizvodi jedno od najekskluzivnijih vina na svetu – ali ne želi da ga iko pije. Preduzetnik, kolekcionar umetnina i nekdašnji bankar vlasnik je, kako kaže, najmanjeg vinograda na svetu. Smestio se na vrhu palate iz 16. veka u rodnom mestu “tricolore” italijanske zastave. Grad Reggio Emilia nalazi se u sendviču između Parme i Modene, u kraju koji je Italiji dao neke od njenih najpoznatijih izvoznih proizvoda, uključujući Ferrari i Lamborghini, prosciutto di Parma i ragù alla bolognese, kao i lazanje te tortelline.


 

Vinograd Tullia Masonija možete naći na krovu ulice Via Mari 10, što je ujedno adresa i naziv samog vina. Iako je imao “pravi” vinograd nedaleko od grada, zaključio je kako je na njemu više potrošio nego zaradio, pa ga je prodao. Kako je ispričao za CNN, dvadeset godina nakon toga zažalio je, pa napravio džepni vinograd.

Na prostoru veličine garaže, odnosno 18,5 kvadratnih metara, Tullio uzgaja grožđe sorte sangiovese za 29 boca godišnje, koje se prodaju u umetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, za vrtoglavih 5.000 evra.

“Moje vino oblik je umetničkog izražavanja, filozofska provokacija, nešto što treba držati u dnevnoj sobi kako biste o tome mogli da razgovarate sa prijateljima, govoriti im o ludaku koji je podigao vinograd na krovu”, rekao je Masoni, koji svoj urbani vinograd uspoređuje s Točkom bicikla francuskog umetnika Marcela Duchampa – običnog točka koji je umetnik stavio na sto u pariskom studiju 1913., a ubrzo osmislio i poznatu seriju običnih predmeta predstavljenih kao umetnost, nazvanu Readymades.

“Ugledate li točak bicikla u dnevnoj sobi, a ne u garaži, shvatićete koliko je lep”, rekao je Masoni.

“Moj vinograd je takav: neočekivan je, stimuliše mozak, podstiče nove misli. Via Mari 10 je psihovino, maser mozga, naše sive tvari atrofirane konvencijama i misaonim obrascima. To je vino živa kreativnost, simulakrum (kopija bez izvornika) savremenih protivrečnosti stvarnosti”, kaže vinar.

Veza između vina i umetnosti počinje s lozom koja raste na rešetkama, delu lokalnog vajara Oscara Accorsija. Vino se čuva u umetničkim hrastovim bačvama Lorenza Menozzija koje predstavljaju muškarca i ženu.

Giuseppe Camuncoli, poznati Marvelov crtač stripova, koji je rođen u Reggio Emiliji, potpisuje vinske etikete. Zbog svega toga Tullio podstiče svoje kupce da nikada ne otvaraju boce, već da ih tretiraju kao umetnost.

“Ja sam jedini proizvođač vina na svetu koji kaže da ne bi trebalo da pijete njegovo vino”, rekao je.

(objektiv.rs/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

фебруар 2024.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia