fbpx
Health and beauty Saveti

Najlakše mršavljenje: Pet saveta za topljenje do 50 odsto više kalorija hodanjem!

Najlakše mršavljenje: Pet saveta za topljenje do 50 odsto više kalorija hodanjem!

Da biste hodanje koristili kao dobru vežbu koja će vam pomoći da smršavite, izgradite mišiće i nabijete kondiciju, ne morate hodati kilometrima svakodnevno. Idućih pet saveta pomoći će vam da iz hodanja izvučete maksimum te sagorite i do 50 odsto kalorija više.


 

1. Hodajte uzbrdo

Pronađite bilo kakvu uzbrdicu, stepenice, tlo pod nagibom i sagorćete 50 odsto više kalorija nego da hodate po ravnom tlu. Vežbate li na pokretnoj traci, krenite s nagibom od pet stepeni, a zatim povećajte do 7 ili 8 stepeni, pri čemu ćete doista osetiti pojačan intenzitet korišćenja mišića. Ako možete, izbegavajte se držati za rukohvate jer ćete u suprotnom smanjiti učinak hodanja.

2. Povećajte brzinu hodanja

Uspete li hodati brzinom od oko 126 metara u minuti (oko 2 metra u sekundi), sagorećete jednak broj kalorija po prohodanom kilometru kao da trčite. Hodajte radeći brzinske intervale – hodajte što brže možete 30 do 60 sekundi, a zatim 5 minuta hodajte umerenom brzinom. Na taj način sprečićete zamor, a metabolizam će raditi ubrzano i dugo nakon što završite s hodanjem.

3. Koristite ruke

Savinite laktove pod uglom od 90 stepeni i dok hodate zamahujte rukama iz ramena. Neka taj pokret bude kratak – ako zamahnete rukama previše napred, nećete ih moći pomicati dovoljno brzo da sagorite maksimalnu količinu kalorija.

4. Kupite dobre patike

Za hodanje najbolje je izabrati obuću na predelu tabana obloženu mekanim uloškom, naročito u predelu pete koji će pomoći u ublažavanju čestih udaraca o tlo. Uz to, kada hodamo stopalo se kreće poput stolice za ljuljanje te se težina s pete prebacuje preko sredine stopala na prste. To znači da su za hodanje najbolje patike čiji je centralni deo fleksibilan i koje dozvoljavaju takav pokret te koje pružaju potporu luku stopala, odnosno tabana (deo stopala koji je kod osoba s ravnim stopalima ravan), gde je pritisak na stopala tkom hodanja najveći.

5. Koristite štapove za hodanje

Skandinavci već dugo znaju da su štapovi itekako korisno sredstvo za hodanje ako želimo učvrstiti mišiće i izgubiti kilograme te su neizostavno pomagalo pri njihovom slavnom nordijskom hodanju. Koriste se tako da se njima prave dinamični pokreti napred i nazad. Možda će vas drugi prolaznici gledati s čuđenjem, ali ćete sagoreti 20 do 45 odsto više kalorija nego da hodate bez štapova.

(zadovoljna.hr/pixabay)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close