Booking.com
Travel

Najjeftinije egzotične destinacije i kako uštedeti za putovanje?

putovanja

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli putovanja, a ukoliko pogledamo svet kroz prizmu mogućnosti umesto prepreka, videćemo neograničen potencijal za ostvarenje želja.


 

Ne morate biti bogati da biste putovali. Ipak, određene destinacije iziskuju veći budžet, a to su uglavnom destinacije koje nazivamo egzotičnim. U nastavku teksta navešćemo najjeftinije destinacije koje mogu biti vaša sledeća avanturu na putovanju do drugog kraja sveta.

Priprema za putovanje na egzotičnu destinaciju

Za neke egzotični odmor znači istraživanje neotkrivenih evropskih kutaka, dok za druge egzotično putovanje predstavlja pešačenje po nesagledivim planinama udaljenih afričkih zemalja. Šta god da je za vas reč “egzotično”, daleko putovanje zahteva detaljniju pripremu nego uobičajen put.

Za početak, treba da izračunate koliko novca će vam biti potrebno za putovanje na željenu destinaciju. Neretko turisti uzimaju novac na zajam kako bi ostvarili svoj san, a u eri digitalizacije, možete podići keš kredit u par klikova online tačno onoliko koliko Vam je potrebno, ili koliko vam novca fali.

Osim novca, potrebno je dobro se informisati o destinaciji na koju putujete. Ukoliko su u pitanju afričke zemlje ili safari, znajte da je verovatno potrebno da primite neophodne vakcine pre putovanja, kako biste zaštitili imunitet. Takođe, raspitajte se da li vam je potrebna viza i obratite pažnju da li vaš pasoš važi još najmanje 6 meseci pre putovanja, jer to zahteva većina zemalja.

Isplanirajte celo putovanje i informišite se o mestima koje želite posetiti. Ako putujete sa iOS ili Android uređajem, možete koristiti mape i kada ste bez interneta, što će vam biti posebno korisno u stranoj državi. Ako znate unapred koje gradove ćete posetiti tokom putovanja, učinite sebi uslugu i preuzmite mape pre nego što krenete.

Međutim, postavlja se ono glavno pitanje – kuda otputovati? Određene egzotične destinacije su oličenje samog luksuza pa tamo nećete moći otići bez manjeg bogatstva u džepu. Ipak, postoje egzotična mesta koje ne zahtevaju previše budžeta, a koje ćemo sada u nastavku izlistati.

Ruanda – zemlja sa hiljadu brda

Koliko košta putovanje na Ruandu? Onoliko koliko vi želite da platite.

Možete pronaći smeštaj za 600 eura ili 6 eura po noći. Ruanda je mala država u središtu afričkog kontinenta koja obiluje šumama, divljinom i vulkanima. Zbog činjenice da je okružena planinskim lancima vulkana i drugim autohtonim brdima, dobila je epitet zemlje sa hiljadu brda.

Iako postoji mnogo luksuznih hotela, postoji i pregršt hostela i pansiona po povoljnim cenama, a mnogi turisti se odlučuju za kampovanje.

Hosteli u Ruandi uobičajeno koštaju od 10 do 15 dolara po noćenju, dok se cene noćenja u privatnim apartmanima kreću uglavnom od 100 dolara po noćenju.

Što se samog kampovanja tiče, kampovanje je široko rasprostranjeno u nacionalnim parkovima poput šume Niungve i Akagera. Imajte na umu da večeri mogu biti hladne i da su u Ruandi česte kišne sezone. Nacionalni park Akagera, Crvene stene u Musanzeu i Eko-centar Kitabi u Niungveu nude šatore za iznajmljivanje.

Zanimljivo je da Kigali, glavni grad Ruande, na čelu pokreta za ekološku održivost i bio je jedan od prvih gradova na svetu koji je zabranio plastične kese i više godina za redom rangiran kao najčistiji grad u Africi.

Indonezija – najveći arhipelag na svetu

Indonezija je, barem prema evropskim standardima, veoma jeftina za putovanje. Uz pažljivo planiranje budžeta, moguće je živeti sa 10 dolara dnevno, ali za veću komfornost najbolje je planirati dnevni budžet od 20 dolara.

Za mnoge koji je posete, Indonezija predstavlja jedan novi svet. Indonezija je najveći arhipelag i najveća ostrvska zemlja na svetu koja nudi po nešto za svakoga – ronjenje sa ajkulama, šetanje kroz džunglu ili penjanje na vulkane.

Pošto je Indonezija lanac ostrva, cena transporta će biti uvećana jer ćete uglavnom putovati autobusom i trajektom, ili pak avionom u zavisnosti od destinacije.

Nepal – jeftina egzotična destinacija

Ukoliko ste u potrazi za najjeftinijim mestom za putovanja na svetu, Nepal je zasigurno blizu vrha liste. Bez obzira gde boravili u ovoj zemlji, nećete puno platiti za sobu. Gotovo uvek ćete imati solarnu toplu vodu i internet za 2 do 3 dolara po osobi.

Soba u hotelu sa bazenom je nešto skuplje premda i dalje pristupačno za egzotičnu destinaciju, od 18 do 25 dolara po noćenju uključujući i ručak. Ipak, većina trošenja tokom putovanja kroz Nepal odlazi na hranu, što i nije iznenađenje uzevši u obzir koliko je njihova hrana ukusna.

Međutim, potrebno je znati da većina hotela i pansiona nema kuhinju, pa ste ‘primorani’ da jedete u restoranima. Međutim, i dalje možete kupiti jeftin obrok na ulici koji je mnogo povoljniji.

Koliko god da žudimo za neotkrivenim predelima i novim avanturama, ponekada sve što nam je potrebno je sunce, more i pesak. Navedene egzotične destinacije su jedne od najjeftinijih za putovanja, a za koju god da se opredelite sve ih karakteriše tropska klima, lelujavi talasi i slan vazduh.

(putujsigurno.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia