Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Najčešće greške koje pravite kada je dete bolesno – Pedijatar upozorava na stvari koje nikako ne smete da radite!
Lepota i zdravlje Saveti

Najčešće greške koje pravite kada je dete bolesno – Pedijatar upozorava na stvari koje nikako ne smete da radite!

Pedijatar Alana Levin objasnila je koje stvari roditelji pogrešno rade kada dete ima temperaturu i kako mu one mogu naškoditi.


 

Povišena temperatura kod dece jedan je od najčešćih simptoma različitih bolesti. Bilo da se radi o prolaznoj prehladi ili možda nekom ozbiljnijem stanju, gotovo svi roditelji se ponašaju isto, pa potom u strahu donose odluke o nezi mališana koje im mogu više naštetiti nego što im koriste.

Utopljavanje deteta koje ima temperaturu:

Kada je dete prehlađeno, roditelji instinktivno čine sve kako bi ugodili svom mališanu. Jedna od prvih stvari koje urade jeste da ga utople odećom i dodatnim pokrivačima i na sve to još dodatno zagreju prostoriju u kojoj ono boravi.

– Tako samo podstičete rast temperature, detetovo pregrevanje i rizikujete da dođe do konvulzija (frasa), posebno kod dece mlađe od dve godine – objašnjava Levin i dodaje kako roditelji zapravo treba da učine suprotno.

– Raskomotite dete, dajte mu tečnosti, sirup, istuširajte ga ili okupajte u mlakoj vodi, lagano ga osušte i obucite u široku pamučnu odeću – kaže pedijatar.

Ona naglašava i kako je potrebno svakih sat vremena pratiti temperaturu i reagovati ako naglo skoči ili se ne spušta.

Davanje lekova bez konsultacija sa lekarom

Roditelji često na svoju ruku daju lekove deci. Umesto savetovanja sa lekarom, radije za savet pitaju nekog od starijih članova porodice. U poslednje vreme možemo videti i brojne grupe za mame na društvenim mrežama u kojima one razmenjuju savete i iskustva u lečenju dece.

– Većina roditelja oprezna je sa davanjem lekova deci, ali ima i onih koji će detetu dati sredstvo za snižavanje temperature bez prethodne konsultacije sa pedijatrom. To nije nimalo pametno i često to govorim svim svojim pacijentima. Baš kao što ni sami ne biste uzeli lek bez recepta za neko ozbiljnije stanje, tako biste trebali da radite i kada je reč o vašem detetu, inače, možete napraviti više štete nego koristi’-  objašnjava Alana.

Spuštanje temperature alkoholnim oblogama

Metoda spuštanje temperature alkoholnim oblogama u Srbiji je gotovo uobičajena praksa. Brojne generacije roditelja na ovaj način su lečile svoju decu i sebe lično. Ipak, pedijatar Alana Levin tvrdi da je to pogrešno i kontraproduktivno.

– Alkohol u samo nekoliko minuta može da izazove crvenilo kože i dodatnu hiperemiju (nagomilavaje krvi u krvnim sudovima nekog organa), apsorbuje se kroz kožu i može doći do trovanja, kao i alkoholnim parama koje isparavaju iz vruće kože, a dete ih tada udiše. Njemu nema mesta u snižavanju temperature dece – savetuje pedijatar.

(sd.rs/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia