fbpx
Beograd Društvo Event Health and beauty

Najbolji svetski kardiolozi u Srbiji – kako sačuvati srce? Naredna tri dana Srbija je centar kardiologije.

Najbolji svetski kardiolozi u Srbiji – kako sačuvati srce? Naredna tri dana Srbija je centar kardiologije.

Naredna tri dana Srbija je centar kardiologije. Više od 600 najboljih svetskih interventnih kardiologa razmenjuje znanje i iskustvo, a tokom kongresa biće operisano i 15 pacijenata. Kardiolozi poručuju da su brojni faktori zbog kojih srce strada.


Brojni su faktori koji utiču da srce strada. Sem genetike na koju se ne može direktno uticati, to su postojanje visokih lipida-masnoća u krvi, neregulisanog šećera, neregulisanog krvnog pritiska, odsustvo fizičke aktivnosti, ali i neredavno uzimanje terapije, navodi Goran Stanković, direktor Klinike za kardiologiju KCS-a.

Međutim, ne strada samo srce. Zato je prvog dana Kongresa interventne kardiologije pojašnjeno kakva je veza između bolesti srca, šećera i gastrointestinalnih tegoba.

Predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije Miodrag Krstić navodi da u kardiologiji ima mnogo lekova koji su neophodni da bi se ljudima produžio život i da bi se poboljšao kvalitet života, ali da ti lekovi istovremeno mogu da utiču negativno na digestivni trakt i krvarenje.

Nebojša Lalić iz Klinike za endokrinologiju KCS-a kaže da je u slučaju šećerne bolesti srce jedan od organa koji najviše strada.

Novo dostignuće u poslednje dve godine su, kako je naveo, lekovi koji modifikujući šećer štite i srce. Broj tih lekova se uvećava, kaže Lalić.

Interventni kardiolog KCS-a Vladan Vukčević navodi da je pedesetih godina bolnički mortalitet bolesnika sa srčanim udarom bio oko 45 odsto, a šezdesetih, kada su uvedene koronarne jedinice, 25 odsto.

Osamdesetih godina, kako je dodao, lekovi za razbijanje tromba su mortalitet spustili na 15 odsto, a danas, kada se infarkt leči ugradnjom stenta, mortalitet je osam do deset odsto.

Iz sveta stižu ne samo lekovi, nego i nove preporuke kako postupati kada nastupi infarkt.

“U novom vodiču kažemo: kada pacijent pozove hitnu pomoć, imamo 90 minuta da ga dovedemo u bolnicu, stavimo na sto i otvorimo arterije. Ako to uspemo brzo, možemo da sačuvamo srčani mišić”, kaže Stefan Džejms iz Švedske.

U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre više od 50 hiljada, a u svetu više od 17 miliona ljudi.

Izvor:PRessSerbia/RTS
Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA