Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Najbolje vežbe za ljude sa lošim kolenima!
Lepota i zdravlje Saveti

Najbolje vežbe za ljude sa lošim kolenima!

Da li su vam kolena slaba tačka i sprečavaju vas da vežbate onoliko koliko biste želeli? Isprobajte ove vežbe osmišljene baš za ljude poput vas.


 

Mnogi ljudi izbegavaju određene načine vežbanja jer imaju slaba kolena koja to ne bi mogla podneti. Važno je da zbog toga ne zapostavite fizičku aktivnost i ne ulenjite se, potrebno je samo da pronađete vežbe koje vam neće previše opteretiti kolena, već će ih ojačati i doneti vam bolju stabilnost.

Delomični čučnjevi. Ako su vam kolena slaba tačka onda izbegavajte čučnjeve tokom kojih zadnjicu spuštate što niže jer takvi čučnjevi previše opterećuju kolena i mogu izazvati povrede.  S druge strani oni nešto „plići“ čučnjevi jačaju kolena i treba da budu deo svakog treninga. Jednostavno, radite obične čučnjeve samo se ne spuštajte previše. Radite 2-3 seta sa 8-12 ponavljanja.

Podizanje nogu sa strane. Umesto iskoraka koji mogu zaista povrediti kolena pokušajte podizati noge sa strane. Lezite na bok, glavu podbočite rukom, a celo telo neka bude ravno. Podižite jednu nogu u vis pa spustite na drugu nogu. Radite 2-3 seta od po 8-12 ponavljanja sa svakom nogom.

Vežbe za unutrašnju stranu bedara. Lezite na leđa, a noge savijte u kolenu. Jedna noga je uvek savijena i služi kao podrška. Drugu nogu lagano ispružite i odignite od zemlje, zatim je podižite samo do visine savijenog kolena, brojite do tri i spustite. Radite 2-3 seta od po 12-15 ponavljanja sa svakom nogom.

Lagani iskrorak. Neka stolica ili stepenica na koju se penjete na bude više od 15-20 cm. Stavite stolicu ispred sebe i zagoračite jednom naogom, pridružite i drugu nogu, zatim se spuštate nogom kojom ste zakoračili i ponavlajte 8-10 puta u 2-3 seta sa obe noge. Važno je da tokom ove vežbe uključite celo telo, od leđa, stomaka pa sve do ruku.

Pre vežbanja se obavezno zagrejte i istegnite nakon da ne bi došlo do povreda. Naon samo nekoliko nedelja ovih vežbi vaša kolena će biti neuporedivo snažnija i izdržljivija nego ranije.

(lifepressmagazine/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia