Booking.com
Početna » Travel » Najatraktivnija SKIJALIŠTA koja su otvorena ove ZIME
Travel Zanimljivosti

Najatraktivnija SKIJALIŠTA koja su otvorena ove ZIME

Najatraktivnija SKIJALIŠTA koja su otvorena ove ZIME

Ove zime, kada ceo svet još uvek strepi od pandemije koronavirusa koji je sve okrenuo naopačke, na udaru se nalaze skijališta i planinarske aktivnosti, za koje su se mnogi nadali da će ipak iskusiti ove turbulentne godine.


Portal putovanja i turizam je izdvojio pet najatraktivnijih evropskih skijališta otvorenih za posetioce koji i dalje žele da iskuse čari zime, snega i sporta, ali uz sve neophodne mere zaštite od virusa kovid 19.

Cermat, Švajcarska

Cermat je opština od približno 5.800 stanovnika u okrugu Visp u nemačkom delu kantona Valais u Švajcarskoj i poznat je kao planinarski i skijaški resort u švajcarskim Alpama. Prostire se na oko 10 kilometara od 3292 metara visokog prevoja Teodul koji se graniči sa Italijom. Velika nadmorska visina rezultira doslednim neprekidnim skijanjem tokom leta.

Skijanje u Cermatu podeljeno je na četiri oblasti: Sunnegga, Gornergrat, Klein Matterhorn i Schvarzsee. Takođe postoji veza sa Cervinijom i Valtournencheom u Italiji preko glečera Plateau Rosa.

Borovec, Bugarska

Borovec je popularno bugarsko planinsko odmaralište smešteno u Sofijskoj provinciji, na severnim padinama Rile sa nadmorskom visininom od 1350 metara. Borovec je udaljen 10 kilometara od Samokova, 73 od Sofije i 125 od Plovdiva.

Sadrži približno 58 kilometara obeleženih staza, sve žičare rade od 8.30 do 18.30. Za noćno skijanje postoji drugačija propusnica za lift koja se mora posebno kupiti na kioscima na stazama.

Kopaonik, Srbija

Najpopularniji i najveći centar zimskog turizma u Srbiji. Sadrži 28 žičara, sa 75 kilometara ski-staza za sve kategorije ( oko 53 kilometra alpskih i 12 kilometara staza za kros). Između ostalih sadržaja, ima stazu za noćno skijanje i sistem veštačkog snega koji pokriva veći deo odmarališta.

Kopaonik ima blage zime sa visokim nivoom snežnih padavina i prosečno oko 200 sunčanih dana godišnje i 160 dana prekrivenih snegom.

Levi, Finska

Vrh Levija nalazi se na nadmorskoj visini od 531 metar. Mada je za međunarodne posetioce ovo mesto relativno nepoznato, vredi ga obići upravo zato što nema gužve. I u Leviju postoje 43 ski-staze (od kojih je 17 osvetljenih) i 27 žičara, dve gondole, jedna sedežnica, 14 žičara sa T-polugom, pet običnih žičara, četiri vuče sa užetom i jedan magični tepih za decu. Levi je jedna od dve lokacije gondola u Finskoj, a četiri puta je biran za najbolje domaće skijalište.

Staze u Leviju uglavnom su pogodne za početnike ili one na srednjem nivou, ali postoje i tri crne staze za profesionalce.

Jasna Niske Tatri

Jasna je malo selo smešteno u centralnoj Slovačkoj, u planinama Niske Tatre. To je deo opštine Demanovska Dolina.

Odmaralište Jasna Lov Tatras je najveće skijalište u Slovačkoj, sa osam sedežnica i četiri žičare. Ima 49 kilometra ukupne dužine staza od kojih je čak 28 odsto ocenjeno kao početničke, 51 procenat su srednje i 21 odsto je naprednih.

Mnogo planinskih aktivnosti je dostupno u dolini i okolnom području.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia