Booking.com
News Društvo Džet-set EKO VIP

NA INSISTIRANJE MINISTARKE VUJOVIĆ, SRBIJA RATIFIKOVALA “KIGALI”, NA REDU JE AMERIKA!

NA INSISTIRANJE MINISTARKE VUJOVIĆ, SRBIJA RATIFIKOVALA "KIGALI", NA REDU JE AMERIKA!

Nakon aktivnog višemesečnog zalaganja ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović i njenog tima, poslanici u Skupštini Srbije juče su jednoglasno potvrdili Peti amadman na Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač – „Kigali amandman“, kojim države potpisnice preuzimaju obavezu da uspostave kontrolu potrošnje i upotrebe fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte.


Ministarstvo za zaštitu životne sredine uložilo je maksimalne napore da bi Srbija usvojila takozvani “Kigali amandman” što je na kraju jednoglasno prihvaćeno i od strane poslanika Skupšrine Srbije. Sporazum bi u narednim danima trebalo da ratifikuju i Sjedinjene Američke Države za šta se lično zalaže predsednik najmoćnije države na svetu Džozef Bajden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ministarstvo ZŽS (@ministarstvozzs)

 

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je Montrealski protokol jedan od najuspešnijih međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, a „Kigali amandman“ do sada su ratifikovale 124 države potpisnice.

kigali

– Usvajanjem “Kigali amandmana” Srbija je preuzela obavezu da postepeno smanjuje potrošnju fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte do određenog nivoa i po određenoj dinamici. Ratifikacija takođe otvara mogućnost da Srbija aplicira za  finansijsku i tehničku podršku Multilateralnog fonda za implementaciju Montrealskog protokola, što mnogo znači u procesu pridruživanja EU – rekla je Vujović.

Ratifikacijom amandmana preuzima se i obaveza dostavljanja godišnjeg izveštaja o potrošnji i upotrebi fluorovanih gasova Ozonskom sekretarijatu i Sekretarijatu za Multilateralni fond.

– Fluorovani gasovi ne oštećuju ozonski omotač, ali utiču na globalno zagrevanje i klimatske promene, najvažnije globalne probleme koji su i pred našim vratima. Imajući u vidu da su posledice koje danas osećamo rezultat ponašanja od pre 50 i više godina, mi ćemo danas raditi više nego ikad, za čistiju budućnost generacija koje dolaze – rekla je Vujović.

PRESSSERBIA.COM

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: 321Srbija – Official video 2024.

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia