Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Može da bude koban po zdravlje – Potražite pomoć dok vas stres na poslu ne pojede!

Ovo rade žene koje se nose sa stresom kao profesionalci

Najčešći psihološki simptomi stresa su nezadovoljstvo poslom, napetost, anksioznost, razdražljivost, pojačani strah zaposlenih da neće zadovoljiti, gubitak posla, finansijska propast. Kod zaposlenih izloženih stresu uočava se i pad koncentracije, problemi sa snom, bezvoljnost i opšte stanje pada motivacije. Na fizičkom nivou stres se manifestuje malaksalošću, gubitkom ili rastom apetita, ubrzanim pulsom, mišićnom tenzijom, mučninom i glavoboljom.


 

Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da čak 61 odsto zaposlenih s vremena na vreme oseća kao da će izgubiti razum zbog posla, to jest da zbog previše obaveza, kratkih rokova i neslaganja s nekim kolegama pate od vrlo ozbiljne nervoze i anksioznosti, koje se prenose i na slobodno vreme, što narušava i kvalitet privatnog života. Evo koji znakovi ukazuju na to da izgarate na poslu…

Ako je naš organizam dugo izložen stresu, dešava se da sistemi podložni stresnim reakcijama trpe trajno oštećenje

Nemate podršku

Loše rukovodstvo i manjak podrške na radnom mestu mogu doneti veoma veliko nezadovoljstvo kod zaposlenog, koje se pretvara u hronični stres. Iako su dugi radni sati i poneka čarka neizbežni, ukoliko problem potraje, a ne rešava se, i ako se o njemu otvoreno ne razgovara, zdravlju ćete doneti više štete nego koristi.

Nesanica i iscrpljenost

Poremećaj spavanja, buđenje noću, razmišljanje o stresnim situacijama koje vam se dešavaju i nemogućnost da ponovo zaspite takođe su veoma čest znak izgaranja i stresa. Razmislite zašto vam se to dešava, šta vas tačno tišti, kako da rešite problem i koje to stvari možete promeniti kod sebe ,jer nisu uvek drugi krivi, da bi se stvari popravile. Hronično nespavanje ujutro će vam doneti umor i nervozu, pa i ljutnju, a samim tim nećete biti produktivni, što je opet loše po vaše zdravlje.

Ne ponosite se poslom

Iako je najčešći razlog izgaranja previše posla i skraćeni rokovi, ljudi ga mogu osetiti i kada shvate da ono što rade nema svrhu i da ih više ne ispunjava. U tom slučaju treba razmisliti da li bi promena radnog mesta ili odlazak iz firme rešili stvar. Odluku nije doneti lako, ali je beg iz okruženja koje vas dugoročno čini anksioznim ponekad jedini način da se dovedete u normalu.

Pokušavate da budete savršeni

Ako stalno i u svemu pokušavate da budete perfekcionista, na dobrom ste putu da pregorite kao šibica. Ako stalno i u svemu nastojite da budete savršeni, ne ginu vam nezadovoljstvo i stres, a samim tim ćete (svih osam sati, koliko traje radno vreme) biti neraspoloženi, što na kraju opet dovodi do nezadovoljstva koje ćete odneti kući.

Ne opuštate se dovoljno

Posao jeste značajan deo života, ali on je stvoren zato da biste zaradili novac kako biste što lepše živeli van firme. Zato je važno slobodno vreme provoditi s porodicom i dragim ljudima, raditi stvari koje vas ispunjavaju i pronaći balans između poslovnog i privatnog života. Jedino tako možete napuniti baterije i prikupiti pozitivnu energiju koja će vam u narednim (radnim) danima koliko-toliko ublažiti nervozu.

Ukoliko ne možete da se izborite sa stresom, ne guglajte o bolestima, obratite se psihologu ili psihijatru.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia