fbpx
Auto Društvo News

Moraćete da imate u kolima sistem protiv pospanosti

Patosnice pune bakterija

Sva nova vozila u EU moraće od 2022.da imaju ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih učesnika u saobraćaju.


Uključujući sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti.

Nove tehnologije bi trebalo da smanje broj povreda i smrtnih slučajeva u saobraćaju, od kojih je 90 posto izazvano ljudskom greškom. Evropska komisija procenjuje da bi nove sigurnosne mere mogle do 2038. godine da spasu više od 25.000 života i spreče najmanje 140.000 teških povreda.

Kako prenosi Hina, evopske institucije su u utorak postigle dogovor o uredbi o opštoj sigurnosti po kojoj će sva nova vozila morati da imaju ugrađene nove sigurnosne tehnologije za zaštitu svih učesnika u saobraćaju.

Deo novih sigurnosnih karakteristika već postoji i ugrađuju se u vozila više kategorije, a trebalo bi da postanu obavezne za sve.

Uredba predviđa da svi automobili, kombiji, kamioni i autobusi imaju sisteme za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti i odvraćanja pažnje, poput upotrebe pametnih telefona tokom vožnje, inteligentne sisteme pomoći za brzinu, sigurnosni sistem za vožnju unazad uz pomoć kamere ili senzora, te uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće (“crna kutija”).

Automobili i kombiji moraće da imaju sistem za zadržavanje u saobraćajnoj traci, napredno kočenje u slučaju opasnosti i sigurnosne pojaseve koji su poboljšani na temelju testova sudara. Kamioni i autobusi imaće sisteme za poboljšanje vidljivosti, kao i za uklanjanje “mrtvog ugla”, te sisteme na prednjoj i bočnoj strani vozila za otkrivanje i upozoravanje nezaštićenih učesnika u saobraćaju, posebno pri skretanju kamiona.

Novu uredbu sada i formalno treba da potvrde Savet EU i Evropski parlament.

Nova sigurnosne mere biće obavezne od 2022. godine, osim zahteva za direktnu vidljivost na kamionima i autobusima, te povećanog područja zaštite od udarca glavom na automobilima i kombijima, koji će biti uvedeni kasnije zbog nužnih konstrukcijskih izmena.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Tanjug

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close