Booking.com
Lifestyle Zanimljivosti

Mnogo se svađate sa partnerom? Ne brinite, evo šta to govori o vašem odnosu…

Mnogo se svađate sa partnerom? Ne brinite, evo šta to govori o vašem odnosu...

Snažna veza puna ljubavi može podneti brojne nesuglasice bez pretvaranja u ozbiljne svađe ljutitih partnera. Ipak, srećni parovi slušaju jedno drugo i iskazuju međusobno poštovanje čak i u izazovnim razgovorima.


Parovi koji su iskusili ljubav, ali i rasprave shvataju važnost funkcioniranja veze. Bilo da se radi o strastvenoj prepirci ili olakoj šali, manje nesuglasice samo su ‘štucanje’ u njihovoj ljubavnoj priči. To svedoči da se dvoje, kojima je izuzetno stalno jedno do drugoga, upuštaju u prijateljsku stvađu podjednako je iritantno, ali je ponekad neizbežno.

1. Zašto se neki parovi svađaju?

Svađa u vezi ne znači uvek da je ista u nevolji. Rasprava je zdrav oblik komunikacije koji može rasvetlili različita stajališta i naučiti vredne lekcije. Stručnjaci kažu da je ovladavanje umećem raspravljanja ključno za zdravu vezu.

Prilikom razmirica uvek imajte na umu da treba da pazite šta govorite i izbegavajte da kažete nešto zbog čega ćete požaliti. Izbegavajte potrebu da uvek budete u pravu. Ostanite na pravom putu i usredsredite se tokom razgovora. Progovorite čim osetite da se ljutite. Uvek saslušajte perspektivu partnera.

2. Nisu sve svađe iste

Delotvorna komunikacija ključna je za svaki uspešan odnos. Iako je važno da svoje misli kažete partneru, ljutita svađa može učiniti više štete nego koristi. Vremenom ćete naučiti oko čega se isplati svađati, a oko čega ne. U redu je birati svoje bitke i da ne pominjete baš svaku sitnicu. Međutim, potiskivanje emocija kako biste izbegli sukob nije zdravo.

Snažna veza puna ljubavi može podneti nesuglasice bez pretvaranja u ljutnju.

“Sreću braka možete da merite brojem ožiljaka koje svaki partner nosi na svom jeziku, zarađenih godinama pregrizanja ljutitih reči”, objašnjava autorka bestselera i motivaciona govornica Elizabet Gilbert.

3. Kako delotvorno da se svađate sa partnerom?

Neslaganja u odnosu mogu biti prilika za rast i učenje. Svađe mogu omogućiti parovima da razumeju međusobne jedinstvene perspektive, uverenja i individualne identitete ako se sa njima dobro postupa. Međutim, borba oko svega može postati iscrpljujuća, stoga je važno mudro birati bitke.

Kako biste na zdrav način rešili nesuglasice ne insistirajte na tome da ste uvek u pravu. Dopustite partneru da završi govor pre nego što odgovorite. Držite se teme i izbegavajte da skrećete sa iste. Pristupite razgovoru s ljubaznošću, poštovanjem i stavom punim ljubavi. Ponekad je dobro napraviti pauzu da se ohladite u drugoj prostoriji.

4. Rešite nesuglasice u vezi

Nesuglasice su prirodni deo svake veze, ali važno je da znate kako sa njima da se nosite. Usredsredite se na jedno po jedno pitanje, kako se ne biste preopteretili i izgubili iz vida početni cilj rasprave. Zapamtite da vi i partner radite zajedno na rešavanju problema, a ne jedno protiv drugog. Vodite računa o svom mentalnom zdravlju. Uspostavite granice, primerice da ne vičete jedno na drugo.

5. Zašto se parovi koji se svađaju više vole?

Neslaganja u vezi su prirodna i mogu značiti da oba partnera imaju različita uverenja. Izbegavanje svađa može stvoriti napetost i povlačenje, jer partneri mogu da oklevaju da izraze svoje misli i osećaje kako bi izbegli nanošenje štete. To može dovesti do nedostatka angažmana i poverenja u vezi.

“Nikad nisam videla zdrav par koji se ne svađa. Međutim, nikad se ne bore jedno protiv drugoga, oni raspravljaju. Nešto nije u redu ako par dođe u moju kancelariju i kaže mi da se nikada nisu svađali. Možete se svađati bez borbe. Iznosite svoja gledišta bez prozivki ili povišenog tona. Ponekad se složite da se ne slažete – i to je u redu”, objašnjava dr Stefani Sarkis.

Ipak, sretni i zaljubljeni parovi slušaju jedno drugo i iskazuju međusobno poštovanje, čak i u izazovnim razgovorima, donosi Bright Side.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia