Booking.com
News Društvo Srbija

Milun Todorović: Nordijske zemlje daju nam dobar primer kako da upravljamo otpadom!

Milun Todorović: Nordijske zemlje daju nam dobar primer kako da upravljamo otpadom!

U Čačku je juče održana treća konferencija “Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”, a pored predstavnika ambasada nordijskih zemalja, prisutnima se obratio i gradonačelnik Čačka Milun Todorović


Konferencija u okviru inicijative “Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”, treća po redu, pod nazivom “Efikasni tokovi upravljanja otpadom: Saradnja javnog i privatnog sektora – Ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama” održana je u Startap centru Naučno tehnološkog parka Čačak. Konferenciju je organizovala ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji (Danske, Finske, Norveške).

IMG 7339Učesnicima konferencije prvo se obratila ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David koja je istakla da je naša zemlja je u velikoj meri postavila okvir za reformu sistema upravljanja otpadom, kroz usvajanje Nacionalne politike upravljanja otpadom i akcionog plana.

IMG 7342Prisutnima se zatim obratio gradonačelnik Čačka.

– Ova konferencija je dobar putokaz ka intenziviranju naše saradnje, odnosno jačanju svih aktivnosti u cilju daljeg razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao:

-Ovo je ujedno prilika da kroz primere dobre prakse iz nordijskih zemalja ukažemo na to koliko je važan odziv i učešće javnosti u ovoj oblasti, koliko su značajne inovacije i korporativna odgovornost za smanjenje otpada, njegovu reciklažu i ponovnu upotrebu. Značajno je i to što su današnje panel diskusije usmerene na nama predstojeće korake u cilju rešavanja različitih tokova otpada kroz zajedničke aktivnosti i saradnju, rekao je Todorović.

IMG 7343Učesnici su razmenili iskustva, znanja i prakse o tome kako privatni sektor doprinosi sistematskoj reformi upravljanja otpadom radi smanjenja, ponovne upotrebe i reciklaže otpada. Tomas Niland (Thomas Nylund), stručnjak za upravljanje otpadom iz Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR) preneo je iskustva švedskog javnog sektora u upravljanju različitim vrstama otpada, odnosno, kako pretočiti politiku EU i nacionalnu politiku upravljanja otpada u praksi. Tokom panel diskusije na ovu temu, govorilo se o primerima dobre prakse iz Švedske i Srbije, kao i o interesovanje javnosti u obe zemlje za temu reciklaže.

 

 

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia