Booking.com
News Društvo

Milan je spakovao stvari i otišao zauvek na selo, žena ga zbog toga ostavila: “Džabe kuća i stan u Beogradu”

Milan je spakovao stvari i otišao zauvek na selo, žena ga zbog toga ostavila: "Džabe kuća i stan u Beogradu"
Foto: Youtube

U selu Šatra, u srcu Toplice kod Kuršumlije živi samo jedan stanovnik. Milan Vasiljević, koji ima 31 godinu odlučio je da se nakon dugogodišnjeg života u Beogradu, gde je i rođen, vrati u svoju dedovinu.


Milanova najveća želja bila je da iskusi kako su to živeli njegovi pradedovi. Odluku je doneo pre tri godine, kada se i preselio u ovo selo koje se nalazi uz samu administrativnu granicu sa Kosovom.

Početak kovid pandemije je bio odlučujući trenutak za Milana, tada je rešio da svoj život promeni iz korena tako što će se vratiti na selo!

– Presudan trenutak za preseljenje upravo je bila korona. Ono zatvaranje silno, rekao sam sebi, Milane tebi je najbitnija sloboda. I to je bilo to, želeo sam da se vratim ovde, svojim korenima, svojoj zemlji, svom imanju, da čuvam svoju šumu, svoju dedovinu- rekao je Milan koji je odlučan u tome da ostane u selu Šatra iako niko od njegove porodice u poslednjih 30 godina tu nije živeo.

Fali mu samo pravi put do sela

Milan se od dana preseljenja pa sve do danas nije pokajao ni sekunde zbog svoje odluke, a tvrdi da je pored kuće i stana u Beogradu u ovom pustom selu pronašao svoj dom. Međutim, do prvog asfaltiranog puta mu treba 45 minuta, pa je to jedino što bi voleo da promeni.

– Mogao bih reći da je to jedina stvar koju bih voleo da je drugačija u ovoj mojoj životnoj priči. Putujem dosta dugo do puta, ali opet nemam potrebe da idem stalno do grada. Volim i što nema nikog- rekao je Milan za Jutjub kanal “Povratak na selo.”

Ovaj gorštak iz Beograda je uprkos nedostatku vode u ovom selu, uspeo sa tri kilometara da dovede vodu.

– Sve sa vodom ima posebnu priču. Moj pradeda i čukundeda su ovde živeli a nisu imali vodu. Možda je nekom nezamislivo, ali vukli su vodu sa velikih daljina. Onda smo otac i ja odlučili da je sprovedemo. Zanimljivo je da je pradeda u imanet svojoj deci ostavio samo to, da nekada sprovedu vodu na imanju- rekao je on, smatrajući da je upravo taj poduhvat sa vodom dao život ovom selu.

Bivša supruga nije htela sa njim na selo

Glavna želja koju Vasiljević ima jeste da u jednom trenutku osnuje porodicu baš na ovom imanju, za koje smatra da je baš to ono što fali ovom selu. Uprkos neuspelom pokušaju da svoju želju ostvari, kada je bivša supruga ipak odlučila da selo nije za nju, Milan se nada da će u budućnosti imati više sreće.

– Poseban motiv za život koji vodim je da osnujem porodicu. Da dobijem mogućnost da sutra dan svoju decu vaspitavam na selu. Da budem svoj gazda i da ne idem na posao. Ja dolazim iz velikog grada, sve sam video te zaključio da je jako teško vaspitati decu kada ideš na posao- rekao je on dodavši da više ne može da zamisli da radi od 9 do 5.

Milan se bavi voćarstvom kao osnovnim izvorom prihoda, a sve što radi kaže, ne bi bilo moguće bez podrške porodice. Iako na selu živi sam, otac mu često dolazi kada nastupe teški sezonski radovi. Takođe, pored brojnih domaćih životinja, kao što su koze, kokoške… Milan ima i zečeve.

Budućnost na selu?

Planovi ovog čoveka za budućnost jesu da svoje imanje razvije što više može. Sav njegov trud želi da ostane u ovom selu.

– Posle ljudi kao resurs za ulaganje, jeste priroda i poljoprivreda, tako da guram to i nadam se najboljem. Nema ništa lepše nego kada se probudiš naspavan, odmoran, uživaš u tišini koju daje priroda. To je mir. Čovek je u pravom smislu čovek kada je svoj i kada živi od svog rada- rekao je Milan, dodavši da je njegov pradeda naterao mlađe generacije u grad, misleći da je to uspeh u životu.

Međutim samo dve generacije kasnije, Milan je odlučio da se vrati i započne novu priču na selu.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

фебруар 2024.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia