Booking.com
Početna » News » Kultura » Matija Bećković: Kusturica mi je direktno udario na kašiku
Beograd Društvo Kultura News

Matija Bećković: Kusturica mi je direktno udario na kašiku

Matija Bećković: Kusturica mi je direktno udario na kašiku

Na Sajmu knjiga održana je promocija dnevničkih zapisa Emira Kusturice “Šta mi ovo treba”.


Na Sajmu knjiga održana je promocija dnevničkih zapisa Emira Kusturice “Šta mi ovo treba”.

Publici na krcatom Platou Branka Miljkovića prvo se obratio Manjo Vukotić ispred izdavačke kuće “Vukotić media”.
– Pošto mu je dosadilo da ‘laduje ispod zlatnih palmi i ide u lov na zlatne i srebrne medvede i zlatne lavove, Kustirca se bacio na pisanje knjiga da bi dokazao da je i tu talentovan i da i to može da radi. Prvu knjigu “Smrt je neprovjerena glasina” sam objavio tada u “Večernjim novostima” 2010, drugi rukopis, “Sto jada” tri godine kasnije. Ovo je treća Emirova knjiga koja nije ni biografija ni autobiografija već dnevnički zapis dug 25 godina u kojem se može pratiti period od 1992. do poslednjeg teksta napisanog pre dva meseca – rekao je Manjo Vukotić.

On je pomenuo da je Kusturicu upoznao 1990. u Mostaru, na stadionu “Veleža” dok su još obojica verovala da, ako se ne očuva Jugoslavija, onda makar nećemo jurištati jedni na druge.

– Tadašnji novinarski instinkt nje mi dao mira, pa sam od Kustricoe uzeo njegov govor koji je naglas čitao i sačuvao ga. Ako na njemu ima neke male mrlje koja je rastočila slova, to nisu ni njegove ni moje suze za Jugoslavijom, nego su padale mostarske kiše – otkrio je Vukotić i vratio Kusturici njegov govor iz 1990.

Matija Bećković: Kusturica mi je direktno udario na kašiku

Akademik, pesnik i pisac Matija Bećković, potom se našalio kako je Kusturica i reditelj i muzičar i graditelj i pisac, a da je on samo pisac, pa mu je Kusturica direktno udario na kašiku.

– Nije hteo ni to da mi ostavi nego mi je ugrozio egzistenciju jer ja niti umem da sviram, niti umem da pevam niti gradim kuće niti režiram fimove. Ali njemu je sve to malo i  ako se nešto novo pojavi, evo njega da bude prvi. Ovu knjigu je naslovio “Šta mi ovo treba”, kao da se kaje što je to napisao. Međutim, da se kaje, naslov bi glasi “Šta mi je ovo trebalo” a ovo znači da će on to i da nastavi. Šteta što nije navedeno u knjizi, pošto znam da je pisana verovatno u helikopteru i avionu, na raznim meridijanima, i bilo bi zanimljivo šta je sve njemu padalo na pamet i o čemu je mislio kad se nalazio, recimo, negde u Kini ili Indoneziji ili ko zna gde na zemljinoj kugli – izjavio je Bećković.

Matija Bećković: Kusturica mi je direktno udario na kašiku

Potom je ispričao kako mu je jedan prijatelj preneo svoj razgovor sa Ivom Andrićem dok su bili u Herceg Novom. Gledajući noću okolna brda, koja su sporadično svetlucala od ljudi koji su pušil ili palili nešto šibicama, Andrić je rekao, “Vidite, onako se u Evropi pojavio fašizam, tako tek ponegde nešto prosine, negde nešto kresne, i niko tome nije pridavao značaj niti znao da će se pretvoriti u onaj veliki plamen,  veliki užas koji smo jedva preživeli”.

Čitajuči Kusturičine dnevničke zapise, nastavio je Bećković, njemu se sve to ukazivalo kao ti plamičci, kao šibice koje ovde-onde kresnu, od nečega strašnoga što se pribliava, što se najavljuje, što se iza brda valja.

– Kusturica se nije libio da spominje i razna imena i nije sebe štedeo njihovih komentara i odgovora, ali ih je već tada uočavao kao prethodnike neke strahote koja nije imenovana a koju mi svi svaki dan osećamo… tako da kad čovek čita tu ovako ležerno napisanu knjigu gde on sebi daje truda, pored ovoliko poslova, da se time bavi, to sve ima duplo dno i neku mnogo važniju pozadinu koja je opominjuća i koja onome koji čita i koji prati može ga odvesti u nešto što se nadvija nad svetom i što svaki dan uzima neko ubrzanje – istakao je Bećković.

Na kraju je rekao da nema neko drugo ime nego da Kusturicu nazove renesansnim umetnikom.

– Njegova dela se mogu čitati, gledati a mogu i opipati rukama. Takvog podviga nije bilo i nije bilo takve ličnosti. Ja sam gledao te gradove njegove, Mećavnik i Andrićgrad, i to sam gledao ispočetka kad su tu bile gole doline. Znam Srbe koji pričaju šta će sve podići i nisu podigli ništa a on je prvi koji je rekao Ovde ću podići i podigao je mnogo više nego što sam ja pomislio da može podići. A nije zakucan nijedan ekser a da on nije rekao “tu zakucaj”. Gledao sam arhitekte koji mu podnose svoje planove. Kad ga čovek gleda, ne bi ni pomislio da se time bavi i da on nešto zna, a on im kaže “ne ovo, ne valja ovo ovako, ovo skinite, ono ostavite” sa nepogrešivom inercijom i darom tako da nije čudo što nas je obradovao i novom knjigom i što je napravio naslov koji obećava da će tih knjiga biti još.

Kusturica je poručio da je na kraju ipak najvažnije ko je kakav čovek i kako se ko izborio sa vremenom u kojem je živeo i kako je ko uspevao da opstane i pretekne.
– Ni velika ni mala kultura ne sme da iščezne i svaki podatak o njoj je valjan. Ne smemo da dozvolimo da nam navlače kože preko očiju i glava i od nas naprave dobre robove, a sve ovo što se danas dešava meni liči na to. Srećna je okolnost da možemo da se nađemo u povodu knjige pa makar on bio i dnevnik za koji uopšte nisam bio siguran da može biti sklopljen u jednu celinu – priznao je Kusturica i na kraju zaključio:
– Mi treba da se izborimo za svoju kulturu i ne smemo da dozvolimo da nam se iz sećanja briše ono što nam je najvažnije.

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Blic

 

 

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

децембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia