Booking.com
Travel

Masovna testiranja bolja od karantina?!

Kako deluju novi PODSOJEVI omikrona? Ovaj SIMPTOM KOVIDA se u poslednje vreme češće javlja kod vakcinisanih!

U najnovijem obraćanju javnosti, izvršni direktor Međunarodne asocijacije vazdušnog transporta (IATA) Aleksander de Junijak, naglasio je kako je od posebne važnosti za spas turizma da vlade odustanu od karantina i krenu ka masovnim testiranjima pre leta, u borbi protiv virusa korona.


“Moramo da sarađujemo svi mi. Prosto mora da postoji snažna saradnja između avio-kompanija, hotela, turističkih zajednica i, naravno, vlada. Zatvaranje granica doprinelo je da vazdušni saobraćaj bude zaustavljen. Karantin je zaustavio ponovno pokretanje međunarodnog saobraćaja u vazduhoplovnom sektoru. Vrlo je važno da ubedimo vlade, kako je za sve nas u travel sektoru, karantin samo bolest koja mora biti pobeđena”, izjavio je direktor asocijacije.

Tada bi mogla da se nastave međunarodna putovanja, izjavio je Aleksander de Junijak.

Sistematsko testiranje svih putnika na odlasku – spas za turizam ali i osiguranje za sigurnost ljudi

“Oni koji imaju pozitivan test ne lete, a oni koji su negativni, mogu da lete. Tu nema neke posebne priče”.

De Junijak je izjavio kako je tehnologija napredovala te da je danas izvodljivo imati masovna testiranja pre leta, što nije bio slučaj ranije tokom godine. Takođe, testovi koje IATA predlaže ne bi koštali puno.

“Kako testovi koštaju samo 6 dolara po komadu a rezultati su gotovi za nekoliko minuta, ovo je sada jedino održivo rešenje za ponovno otvaranje granica. Testiranje će nam omogućiti da virus kontrolišemo, a prenos zaraze držimo vrlo niskim”, rekao je de Juniak.

Da je vreme danas luksuz za sve avio-kompanije i aerodrome dokazuju najnovije IATA procene, navodi Travelmagazine. Očekuje se da avio-kompanije ove godine izgube oko 85 milijardi dolara, dok je pad međunarodnog saobraćaja već sada za 65 odsto manji nego prošle godine.

“Potrebna nam je intervencija vlade, ili ćemo bankrotirati svi zajedno. Ovo može doći u obliku olakšica, na primer odricanja od upotrebe slotova na aerodromima, čak i ako se ne koriste. Zatim smanjenja troškova, ukidanja poreza ili naknada za prelet, na primer. Ali takođe nam je potrebna masovna finansijska podrška.

Jer iako su vlade “ubrizgale” ogromne količine novca u našu industriju, potrebna nam je dodatna podrška. Bez toga nećemo imati dovoljno novca da prebrodimo krizu”, kazao je De Jukijak.

De Junijak je govorio na Future Hospitality Summit-u, virtuelnoj konferenciji razvijenoj za istraživanje velikih ideja i rešavanju izazova sa kojima se ugostiteljstvo suočava usred pandemije.

Samit o budućem ugostiteljstvu organizuju Ministarstvo turizma Saudijske Arabije i Saudijski sekretarijat G20 u okviru Programa međunarodnih konferencija, u čast saudijskog predsedavanja grupom G20 tokom 2020.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia