Tradicionalne sastojke za pečenje – poput brašna, jaja, mlečnih proizvoda i šećera, lako je zameniti u receptu, samo treba znati kako. Saznajte koje su alternative poznatim sastojcima u receptima.

Čime zameniti brašno?

Šolju belog brašna moguće zameniti šoljom i po hlebnih mrvica, ili sa sedam osmina šolje belog ili smeđeg pirinčanog brašna, ili šoljom kukuruznog brašna ili, pak, šoljom plus jednom trećinom šolje zobenih pahuljica. Imajte na umu da, ako standardno belo brašno zamenjujete onim bez glutena – poput pirinčanog ili kukuruznog brašna, receptu je potrebno dodati više tečnosti, jer brašna bez glutena apsorbuju više vlage. Dodatno, zamene za belo brašno zahtevaju dodatne količine praška za pecivo, na način da se na svaku šolju zamenjenog brašna doda dve i po kašičice praška za pecivo.
Ovakve zamene daju najbolje rezultate ukoliko u originalni recept idu najviše dve šolje brašna. Ali, sa malo prakse, moguće je usavršiti i recepte koji u originalu zahtevaju više šolja belog brašna.

Koja je zamena za jaje?

Ukoliko kod pečenja tražite zamene za jaja, pokušajte da jedno jaje zamenite mešavinom pola kašičice praška za pecivo, kašičice vode i kašičice sirćeta. U pripremi kolača, kao zamena za jedno jaje dobro funkcioniše i kašičica želatina sa tri kašike mlake vode. Ako, pak, pripremate hleb, pokušajte da jedno jaje zamenite četvrtinom šolje sojinog jogurta.

Ima li šećer zamenu?

Šećer ima mnoštvo zamena: od meda i javorovog sirupa, do sve popularnije stevije. Pritom, ipak, treba biti oprezan, jer se svaka od ovih namirnica znatno razlikuje u slatkoći.

A mleko?

U današnje vreme, kravlje mleko je vrlo lako zameniti istom količinom bademovog, sojinog ili pirinčanog mleka. Oni „hrabriji“  mogu čak da pokušaju da kravlje mleko zamene sokom od jabuke ili pomorandže, ali uz dodatak praška za pecivo.

I puter!?

I puter ima jednostavnu zamenu, a to su jednake količine margarina.
Ponekad ga možete zameniti i uljem – na primer, uljem od repice, i to tako da svakih 230 grama putera zamenjuje šolja ulja.

(yumama)