Booking.com
Zanimljivosti

Ljubljenje, promaja i crveni veš za doček: Za sreću i blagostanje ispoštujte ova narodna verovanja za Novu godinu!

nova godina

Nova godina je praznik koji se obeležava u Srbiji manje od jednog veka, ali ima razvijene običaje koji se praktikuju u danima prelaska iz jedne u drugu godinu. Neki od njih su modifikovani stari običaji, neki jednostavno preuzeti iz drugih kultura, a neki čak i “preneti” sa svetkovanja drugih praznika.


 

Jedno od važnih verovanja odnosi se na emotivne odnose sa dragim ljudima.

Naime, nikako ne smete da zaboraviti da čestitate bliskim osobama Novu godinu jer ćete se tako udaljiti od njih u narednoj godini.

Finansijska sigurnost jedna je od stvari kojima teži svako od nas, pa postoji čvrsto verovanje da 31. decembra ni 1. januara ne treba pozajmljivati novac jer takvo započinjanje godine predskazuje novih dvanaest meseci materijalnih problema.

Ljubljenje u ponoć verovatno je najpoznatiji i najpopularniji gest u ponoć. Ljubljenje kao vrsta posebnog bliskog kontakta jeste stari običaj i verovatno datira još iz svetkovina starog Rima. U našem narodu je posebno izražen, naročito kod proslave Nove godine kada se poljupcem izražavaju lepe želje u nastupajućoj godini. Često se može čuti i pravilo da prvi poljubac u ponoć namenite najbliskijoj osobi.

Da bi cele godine bilo hrane i novca, za Novu godinu se priprema bogata trpeza, frižider je pun, a i količina novca u novčaniku se u tom smislu posmatra simbolično Da bi lakše “izašla” stara godina, neki u ponoć otvaraju vrata i prozore i prave promaju.

Smatra se da je loš znak ako se u novogodišnjojnoći nešto razbile ili slomi.

Potrudite se da budete dobrog raspoloženja, jer postoji verovanje da će vas one emocije koje budete imali 1. januara, pratiti tokom cele godine.

Stari Srbi su verovali da čak i vetar može da bude dobar nagoveštaj kakva će biti predstojeća godina. Pa tako, ukoliko vetra uopšte nema ili vetar duva sa juga – to znači da će naredna godina biti dobra i puna izobilja.

S druge strane, ukoliko vetar duva sa istoka, godina će doneti nestašice i nevolje.

Takođe, nošenje crvenog veša je novija pojava i verovatno je pristigla iz kulture zapadne Evrope. Crvena boja nosi u sebi oznaku radosti i životne snage, pa se verovatno prihvata i ovaj vid simbolike. I Deda Mraz je u crveno-belom odelu, a to je danas tumačeno i kao nešto što donosi sreću, mada su mu značenja i poreklo daleko kompleksniji.

(sd.com/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia