Booking.com
News Društvo EKO VIP

LICEMERSTVO NA DELU: KO ZAISTA UKLANJA SMEĆE, A KO NAS NJIME ZATRPAVA?

smece1

Mesecima unazad planirani protest pod nazivom “Ekološki ustanak” ustanak održan juče u Beogradu, a pored nekoliko izlizanih političkih transparenata i gomile đubreta koju su učesnici istog iza sebe ostavili na ulicama glavnog grada, nismo videli ni čuli apsolutno ništa iz domena ekologije


I kako to obično biva, izmanipulisana masa od nekoliko desetina ljudi, bez jasnog, tačnije bez ikakvog plana, krenula je sa blokadom glavnih saobraćajnica u Beogradu, a pravo na bunt i slobodne proteste iskoristilu su za uzvikivanje jeftinih političkih parola. Srbiji i njenim građanima nisu doneli ništa osim gomile đubreta koje su ostavili iza sebe, a u tok i ishod protesta razočarana je čak i nekolicina ljudi koji su na isti  došli sa željom da iskreno izraze zabrinutost zbog mogućih posledica na okolinu koje bi sa sobom mogao da nosi projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto.

ekoloski ustanak 11092021 0166 optimized

Da ipak nije sve tako crno kako rekoše na protestu, govori u prilog činjenica da je početkom meseca pokrenuta akcija čišćenja 500 divljih deponija u Srbiji koje predstavljaju ogroman ekološki problem već decenijama. Smenjivale su se godinama unazad, tačnije od raspada bivše SFRJ, vlade i ministri i govornici i protestanti, ali niko nije napravio ni jedan jedini korak da se problem deponija u našoj zemlji reši. Klupko je počela da odmotava Irena Vujović koja je na čelu Ministarstva zaštite životne sredine. Sa 43 grada i opštine potpisani su ugovori o sufinansiranju čiščenja i uklanjanja deponija, a sa realizacijom se krenulo u prvim danima septembra. Čišćenja se obavljaju svakodnevno, a prvi rezultati akcija mogu se već videti u Pećincima, Vrbasu, ali i u brojnim drugim optšinama i gradovima u Srbiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ministarstvo ZŽS (@ministarstvozzs)

Ministarka Vujović je je tokom protekle nedelje u više navrata apelovala na građane Srbije da ulože maksimalne napore kako bi se očuvale već očišćene lokacije i kako ponovo ne bi došlo do gomilanja smeća i stvaranja divljih deponija.

PRESSSERBIA.COM/Foto AtaImages

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia