Početna » News » Letovanje u oktobru? I to je opcija!
News

Letovanje u oktobru? I to je opcija!

Letovanje u oktobru? I to je opcija!

Čak i tokom oktobra možemo da letujemo, jer taj mesec postaje sve zanimljiviji u trenutku kada su na snazi još uvek mere donete usled aktuelne pandemije, ima zemalja u kojima je moguće okupati se čak i u oktobru.


Ukoliko ste raspoloženi za odmor u Grčkoj tokom jeseni, obično su to neka od ostrva, poput Rodosa ili Krita.

Temperatura mora u brojnim letovalištima na ostrvu, koje broji čak 340 sunčanih dana kreću se u rasponu od 26 do 28 stepeni. Temperatura moru u toku noći je oko 20 stepeni, što Kipar čini odličnim izborom za odmor u oktobru. Ipak, preporuka je da ovo ostrvo posetite dok se ne počne zimsko računanje vremena, jer su nakon toga dani kraći.

Počev od 19. avgusta 2021. godine, Srbija se nalazi u “crvenoj kategoriji”, kada je u pitanju putovanje na Kipar. Iz tog razloga potrebno je da svi putnici, koji nisu propisno vakcinisani, imaju dva negativna PCR testa ukoliko putuju na ovo ostrvo. Prvi rade 72 sata pre leta, dok će im drugi test biti urađen na aerodromu, odmah po sletanju. U obavezi su da budu u samoizolaciji dok ne dobiju negativan i rezultat drugog testiranja. Ovo se odnosi na sve putnike starije od 12 godina.

Putnici koji poseduju dokaz o vakcinaciji mogu biti, o sopstvenom trošku nasumično testirani na aerodromu, prilikom dolaska. Sem vakcine AstraZeneca, na Kipru su priznate i vakcine sledećih proizvođača: Moderna, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Jonson&Jonson i Pfizer-Biontech.

Što se cena tiče, boravak za dve osobe, na bazi 7 noćenja sa doručkom za dve osobe polovinom oktobra i smeštaj u dvokrevetnoj sobi u hotelu sa tri zvezdice u Larnaci, iznosi nešto manje od 1.600 evra. U cenu su uključeni i avio prevoz i aerodromske takse.

Jesen u Egiptu

Zemlja u kojoj je more, koje se smatra jednim od najtoplijih u celom svetu, Egipat se može smatrati odličnim izborom za jesenji odmor. Budući da je temperatura Crvenog mora u tom periodu oko 27 stepeni, a vazduha od 27 do 32, to nije čudno što su upravo tokom oktobra letovališta Šarm el Šeik i Hurgada izuzetno posećena.

Svi koji poseduju relevatnat dokaz o vakcinaciji mogu slobodno da putuju u Egipat, prema aktuelnim odlukama. Što se tiče putnika koji nisu vakcinisani, od njih se očekuje dostavljanje validnog PCR testa.

Cene letovanja u Hurgadi tokom oktobra se kreću od oko 560 do čak oko 4.500 evra. Naravno da variraju u odnosu na period boravka, hotel i tip usluge.

Oktobarski odmor u Tunisu

Još jedna od odličnih opcija za odmor u oktobru jeste i Tunis, u kome je prosečna temperatura u tom periodu između 24 i 30 stepeni. Prosečna temperatura mora, u zavisnosti od izbora letovališta, tokom oktobra je oko 27 stepeni.

Ukoliko poseduju relevantan dokaz o vakcinaciji, građani naše zemlje mogu nesmetano da putuju u Tunis, ali moraju dostaviti i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici koji nisu vakcinisani, uz negativan PCR test, imaju obavezu i da 7 dana budu u samoizolaciji. Nakon toga rade test i prekidaju karantin ukoliko je rezultat negativan, kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Od oko 550 do oko hiljadu evra se kreću cene sedmodnevnog boravka u nekom od tunižanskih hotela.

Turska u oktobru

Turisti koji biraju ovu zemlju za oktobarski odmor obično se odlučuju za Antaliju, grad sa 300 sunačnih dana godišnje. Prosečna temperatura mora u toku tog meseca je oko 27 stepeni, dok je temperatura vazduha oko 33 stepena.

Uslovljeni su srpski državljani, koji odluče da posete ovu zemlju, da dostave potvrdu o vakcinaciji, ali je neophodno da druga doze vakcine bude primljena najmanje 14 dana pre putovanja. Takođe imaju pravo da prilože i relevantan dokaz o tome da su u poslednjih 6 meseci preležali kovid 19. Ako putnik ne poseduje nijedan od pomenutih dokaza, može priložiti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi test, ne stariji od 48 sati. U slučaju da dete mlađe od 18 godina putuje u pratnji roditelja, a oni imaju relevatan dokaz o vakcinaciji, nije potrebno da za dete bude priložen PCR test. Svi putnici mogu biti nasumično testirani na graničnim prelazima i imaju obavezu da elektronski registruju u roku od 72 sata pre dolaska u zemlju, kako bi dobili takozvani HES KOD. On se koristi za elektronsko praćenje njihovog zdravstvenog stanja i mora biti pokazan prilikom posete restoranima, tržnim cenrtima, državnim ustanovama i ostalim objektima.

U Turskoj je moguće letovati i za nešto više od 500 evra i za nešto više od 3.200 evra. Cene variraju u odnosu na izbor hotela, ali i na dužinu boravka, te vrstu usluge i tip smeštajne jedinice.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ b92

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia