Booking.com
Saveti Travel

Letovanje sa psom: Potrebni papiri za put i saveti veterinara

Letovanje sa psom: Potrebni papiri za put i saveti veterinara

Svake godine se sve više povećava broj turista koji na letovanje u Grčku žele da povedu i svoje kućne ljubimce, najčešće pse.


Nekada je razlog za to nemogućnost pronalaska adekvatne osobe za čuvanje dok su vlasnici na odmoru, ali u većini slučajeva najčešće se radi o velikoj želji vlasnika da njihov ljubimac uživa sa njima na moru kao ravnopravni član porodice.

Hajde prvo da vidimo šta obavezno treba da obezbedimo ukoliko želimo da na more povedemo i našu kucu.

Šta je za psa potrebno od papira za put u Grčku – dokumentacija za prelazak psa preko granice

Za ulazak psa (važi i za mačke) iz Srbije na teritoriju EU obavezno je imati:

1. Pasoš za životinju (izdaje veterinar nakon čipovanja i vakcinacije)

2. Pas mora imati mikročip

3. Pas mora biti vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila. Kao dokaz da je životinja vakcinisana vlasnik mora priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji – pasoš

4. Vlasnik psa mora priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije, o urađenom titar testu i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml

5. Vlasnik psa mora posedovati Veterinarski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije.

Veterinarsko-zdravstveni sertifikat se može izdati isključivo pod uslovom da je prošlo najmanje 3 meseca od slanja uzorka krvi na serološko ispitivanje titra na besnilo.

Veterinarska inspekcija Republike Srbije nalazi se u ulici Velisava Vulovića 1a na Dedinju (broj telefona 011/66-56-012) i radi 09.00 do 14.00.

Veterinaski sertifikat u drugim gradovima izdaju nadležne veterinarske inspekcije za taj grad.

6. I nakon svega navedenog, 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete Potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.

Savet: ukoliko prvi put putujete sa psom na letovanje, sa pripremom dokumenata započnite najmanje 4-5 meseci pre planiranog datuma putovanja.

Gde izvaditi Titar test za psa i koja je cena?

Iako mnogi turisti naglašavaju da im službenici na granici nisu tražili ovaj papir, morate znati da je titar test obavezan.

• Krv psa za analizu na titar test će uzeti vaš veterinar i poslati ga nekom od kurirskih službi u Pasterovom zavodu u Novom Sadu koji je jedina laboratorija sa sertifikatom Evropske unije za obavljanje ovog testa

• Krv se može uzeti minimum 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila.

• Rezultati titar testa su gotovi 7-10 dana od prijema uzorka krvi. Rezultat se šalje na adresu veterinarske laboratorije koja je poslala uzorak i na adresu vlasnika psa za koji je rađen titar test.

• Tri meseca nakon urađenog titar testa psa možete povesti u Grčku

• Cena titar testa uključuje testiranje na Pasterovom zavodu i iznosi 6.000 RSD. Dodatno ćete platiti slanje kurirskom službom + uslugu veterinara za vađenje krvi (usluge variraju zavisno od veterinarske ambulante i mogu biti između 1.500 i 3.000 RSD).

• Titar test se vadi samo jednom i važi doživotno za pse koji su posle prethodnog testiranja bili redovno revakcinisani u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.

Pravila za boravak psa na trajektu u Grčkoj (važi i za mačke)

Biće vam drago da znate da sve grčke trajektne i brodske kompanije dozvoljavaju prevoz kućnih ljubimaca, ali važe određeni propisi.

• Putnici moraju prilikom rezervacije da naznače da će putovati sa psom.
• Pas mora imati važeći pasoš.
• Pas ne može putovati bez pratnje.
• Vlasnici kućnih ljubimaca su isključivo odgovorni za svaku moguću štetu ili štetu koju njihov ljubimac nanese bilo kojoj trećoj strani.

U zavisnosti od kompanije i trajekta ili broda kojim putujete, na brzim trajektima postoje posebne prostorije sa boksovima za pse i mačke, dok neke kompanije (obično sporiji trajekti) nude i određeni broj kabina u kojima su dozvoljeni kućni ljubimci (za ove kabine ne čekajte poslednji trenutak već ih rezervišite unapred, jer je broj kabina ograničen).

Ukoliko putujete u kabini koja nije predviđena za kućne ljubimce, vaš pas će morati da bude smešten u posebnu prostoriju sa boksovima (kavezima).

Psima nije dozvoljen boravak u zajedničkim prostorijama trajekta, osim ako nisu smešteni u transporter za kućne ljubimce ili ako su na povocu i nose brnjicu. Neke kompanije psima dozvoljavaju boravak isključivo na spoljnim palubama.

Veliki psi moraju da nose brnjicu i da budu na povocu kada hodaju po palubi. Pse male veličine vlasnik može držati u naručju.

U zavisnosti od grčke trajektne kompanije i rute kojom se plovi, kućni ljubimci mogu putovati besplatno (uglavnom oni manji koji se drže u rukama) ili uz naknadu za posebnu kartu za rezervaciju kabine za kućne ljubimce ili prostorije sa boksovima. Doplata za psa u kabini iznosi oko 50 EUR dok smeštaj u prostoriji sa boksovima košta 20 EUR.

Pravila za boravak psa u avionu

Za pse koje želite u Grčku da vodite avionom morate imati nosiljku ili transporter propisanih veličina.

Ukoliko pas ima težinu do 8 kg može se voziti u putničkom delu aviona, u suprotnom mora putovati u prtljažniku aviona.

Cena avionskog transporta psa iz Srbije ka Grčkoj zavisi od linije i plaća se pred svaki let pojedinačno. Kreće se od 45 EUR u jednom smeru.

Cena avionskog transporta psa na letovima unutar Grčke iznosi 20 EUR u jednom smeru.

Saveti veterinara za plivanje psa u moru i boravak na plaži

• Kao i ljudi i psi mogu dobiti sunčanicu. Izbegavajte izlaganje psa suncu kada je ono najjače, između 11h i 17h.

• Većina pasa voli vodu i plivanje kako bi se rashadili, ali nemojte ih prisiljavati na to ukoliko se plaše

• Iako psi instiktivno znaju da plivaju neke rase se brzo umore. Iscrpljeni pas u moru se može utopiti – ne ostavljajte ih u vodi bez nadzora

• Nakon plivanja obavezno istuširajte psa običnom vodom kako bi uklonili pesak – šampon nije potreban

• Vrućina umara pse, a pregrevanje može biti opasno – neka vaš pas na obali uvek bude u hladovini

• Obezbedite mu dovoljno vode za piće

• Proverite da li je pesak vreo, jer psi mogu opeći šape na vrelom pesku

• Nemojti dozvoliti plivanje psu u moru koje ima talase i jake morske struje

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Grčkainfo

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia