Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Kuvanjem postaje zdraviji – Kukuruz je pun vitamina i minerala, odličan je za zdravlje srca i u trudnoći

Evo koje VITAMINE unosite u organizam kada jedete KUVANI KUKURUZ: Odličan je za pravilno VARENJE i rad nervnog sistema

Uskoro kreće sezona kukuruza pa ga iskoristite maksimalno, a možete sveže ubran zamrznuti i kuvati po potrebi.


 

Svi znaju koliko je ukusan, a malo je onih koji znaju koliko je kukuruz zdrav. Bilo da je pečen, skuvan ili iskokan, kukuruz sigurno spada među vaše omiljene žitarice.

Izvor zdravlja koji ne smete zanemariti

Pri pomisli na zdrave namirnice, malo ko će ga se setiti, ali kukuruz je iz više razloga zaslužio da se nađe na toj listi. On sadrži važne antioksidanse i ne treba da vas grize savest kada sebi priuštite ovu ukusnu užinu.

Istorija kukuruza: Putovanje kroz vekove

Smatra se da se kukuruz prvobitno uzgajao u Meksiku, još pre 9.000 godina. Odatle se proširio na ostatak Amerike, a tek u 16. veku stigao je u Evropu. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kukuruz pomaže organizmu da neutrališe loš uticaj slobodnih radikala.

Termička obrada – Kukuruz postaje još zdraviji

Iako biste možda očekivali da se to njegovo svojstvo gubi nakon termičke obrade, zapravo je suprotno. Naime, kuvanjem ili pečenjem, kukuruz postaje zdraviji nego što je u sirovom obliku (slično važi i za paradajz).

Zašto je kukuruz zdrav? Detaljan pregled nutritivnih prednosti

Vlakna – Ključ za zdravlje creva

Kao i kod ostalih žitarica, jednu od njegovih glavnih komponenti čine vlakna. Ona su bitna za pravilan rad organa za varenje i zdravlje creva. Kukuruz je lako svarljiv, a možete ga konzumirati samostalno ili kao sastojak kuvanih jela i salata.

Ugljeni hidrati i masti – Balansirana energija

Osim vlakana, kukuruz sadrži ugljene hidrate, kao i mali procenat masti. Procenat šećera varira u zavisnosti od sorte (najviše ga sadrži tzv. šećerac). S obzirom na to da se priprema bez masnoće i ulja, kada ga jedete, u organizam nećete uneti previše kalorija.

Vitamini B grupe – Podrška nervnom sistemu i metabolizmu

Od vitamina koje sadrži, zastupljeni su oni iz B grupe. Vitamin B1 (tiamin) doprinosi boljoj koncentraciji i mentalnim sposobnostima. Kukuruz je zato važan i za nervni sistem.

Vitamin B9 (Folna Kiselina) – Ključ za trudnice

Vitamin B9 (folna kiselina) prisutan u kukuruzu blagotvorno utiče na različite metaboličke procese, a unos optimalne količine posebno je važan tokom trudnoće.

Vitamin A – Zdravlje kože, kose i kostiju

Vitamin A zaslužan je za zdravu kožu i kosu, pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i za normalno funkcionisanje sistema za varenje i disanje.

Minerali u kukuruzu – gvožđe, magnezijum, fosfor i cink

Pored vitamina, u kukuruzu se nalaze i gvožđe, magnezijum i fosfor, kao i cink.

Prevencija bolesti: Kako kukuruz štiti vaše zdravlje

Pre svega, dobar je u prevenciji Alchajmerove bolesti, kao i bolesti srca. Pošto snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje njegovu apsorpciju, pogodan je i za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia