fbpx
Travel

Kuber Pedi – Podzemni raj u srcu Australije!

Na prvi pogled, naselje Kuber Pedi izgleda kao obična galerija koju je priroda oblikovala negde u pustinjskom reljefu Australije. Ipak, ne dozvolite da vas spoljašnjost zavara – njegova unutrašnjost krije vrlo luksuzan grad koji se tokom godina postepeno širio i razvijao, a danas važi za jednu od najpopularnijih turističkih destinacija.


Sam ulaz u grad ne obećava mnogo luksuza, budući da veoma podseća na rupu kakvu mnoge životinje kopaju u svojim staništima. Nakon ulaska, međutim, stupamo u potpuno drugačije okruženje. Gradu ne nedostaje baš ništa – bolnica, crkva, bioskop, zabavni centri, sve je tu. Kuber Pedi se može pohvaliti i stotinama hiljada trajno naseljenih stanovnika.

Ovo čudo od grada nastalo je kao rudarsko naselje početkom XX veka u Južnoj Australiji, nakon otkrića bogatih nalazišta minerala u toj oblasti. Ubrzo se pokazalo da su temperature u tom podneblju previše visoke za svakodnevni život i rad, pa su rudari počeli da kopaju zemlju kako bi izgradili zemunice, i tako se zaštitili od vrelog sunca.

U prilog tvrdnji da su rudari došli do pravog rešenja za problem velikih vrućina govori činjenica da čak i danas mnogo ljudi u tom gradu radije bira da živi pod zemljom, iako su troškovi izgradnje običnih kuća i zemunica približno isti.

Temperature vazduha u ovom gradu prelaze 40C tokom leta, te su vam u nadzemnim kućama neophodni klima-uređaji kako biste se izborili sa toplotnim udarima. Sa podzemnim kućama stvar je drugačija – temperatura je konstantna i ne prelazi prijatnih 24C.

Oni koji sanjaju o životu u hobitskoj kućici u zemlji ili u pećini Robinzona Krusoa odmah će poželeti da krenu put grada Kuber Pedi. Za sve ostale, vrhunski luksuz bio bi dovoljan podsticaj.

(redinfoportal/pixabay)

Loading...

Video nedelje

NIKOLA PETKOVIC - BEZOBRAZNA

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close