Booking.com
Početna » News » Društvo » KRAVA KUPLJENA KRIPTOVALUTOM: Interesantan spoj poljoprivrede i modernih tehnologija
Društvo News Region

KRAVA KUPLJENA KRIPTOVALUTOM: Interesantan spoj poljoprivrede i modernih tehnologija

KRAVA KUPLJENA KRIPTOVALUTOM: Interesantan spoj poljoprivrede i modernih tehnologija
Foto: Pixabay

Iako je plaćanje kriptovalutama postalo uobičajano u trgovini, zabeležen je prvi slučaj u Crnoj Gori, a verovatno i šire, da je bitkoinima plaćena krava.


Kupoprodaju životinje organizovala je platforma seljak.me, prvo digitalno selo koje godinama povezuje kupce i prodavce poljoprivrednih proizvoda. Krava, sada već sa imenom – Bitkoinka, kupljena je za 0,03 bitkoina, što otprilike iznosi 1.350 evra.

Prema rečima Anđele Bojić, vlasnice krave, na ovaj vid trgovine odlučili su se u cilju spajanja poljoprivrede i modernih tehnologija.

– U dogovoru sa kolegom Markom krava je plaćena bitkoinima, kada sam mu rekla da moji roditelji imaju u planu da kupe kravu predložio je da napravimo nešto inovativno i da to bude prva krava plaćena kriptovalutom u Crnoj Gori, a možda i šire. Kao mlada osoba koja je aktivno uključena u poljoprivredu, što kroz porodičnu proizvodnju, što kroz sadašnji posao, smatram da budućnost poljoprivrede leži u zdravom spoju poljoprivrede i tehnologije, a samo modernizovanje poljoprivrede povećava šanse da se mlađe osobe ohrabre našim iskustvom. Nadam se i da će se poljoprivrednici ugledati i početi da koriste neke savremene metode u poljoprivredi, u ovom slučaju ovakav način plaćanja – kazala je Bojićeva.

Osnivač platforme preko koje je obavljena trgovina, Marko Maraš, navodi da ima niz neiscrpnih ideja u zanimljivom spoju poljoprivrede, modernih tehnologija, ali odnedavno i novog načina plaćanja.

– Cilj ove transakcije je bio da još jednom kroz svoj rad ukažemo na spoj inovacije i poljoprivrede. Kriptovalute, od kojih je najpoznatija bitkoin su postale svakodnevica – kaže Maraš. – Nedavno je čak odrađen i prvi fudbalski transfer koji je realizovan kroz kriptovalute, pa je naša misao bila kad mogu transferi kao i mnoge druge aktivnosti da se plaćaju kriptovalutama, zašto da ne može i krava. Zahvaljujući agentu za kriptovalute Novaku Svrkoti transakcija je uspešno realizovana, na obostrano zadovoljstvo kupca i prodavca.

NAPLATA POREZA

PROMET nekretnina, robe i usluga u Crnoj Gori može biti obavljen u digitalnoj valuti bitkoin, ali vrednost mora da bude navedena i u zvaničnoj valuti kako bi se mogao obračunati i naplatiti porez na dodatu vrednost ili porez na promet nekretnina, objasnili su u Poreskoj upravi.

Prve trgovine nekretnina digitalnim valutama u Crnoj Gori, ali i Evropi, odradile su kompanije AMIA i “Strateks grupa” koje su prodale tri apartmana nadomak Starog grada u Budvi, za ukupno 420 bitkoina, odnosno 2,5 miliona evra.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Novosti

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia