Booking.com
Početna » News » KORAK ISPRED SVIH! OVO JE MINISTARKA ZBOG KOJE ĆE SRBIJA PONOVO BLISTATI!
Društvo EKO News Srbija VIP

KORAK ISPRED SVIH! OVO JE MINISTARKA ZBOG KOJE ĆE SRBIJA PONOVO BLISTATI!

VIŠE OD 500 LOKALITETA U SRBIJI NA KOJIMA SE DECENIJAMA UNAZAD TALOŽIO OTPAD I KOJI SU USLED LJUDSKOG NEMARA PRETVORENI U DIVLJE DEPONIJE I  LEGLA ZARAZE, KONAČNO ĆE BITI ČISTI I TO ZAHVALJUJUĆI MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE NA ČIJEM JE ČELU IRENA VUJOVIĆ


Ministarka je krajem avgusta potpisala ugovore sa predstavnicima 43 grada i opštine u Srbiji o sufinasiranju projekata uklanjana đubreta i čišćenja deponija.

-Ovo je jedna od najvećih akcija čišćenja koju ćemo sprovesti u narednom periodu. Prema procenama, u Srbiji ima oko 3.500 smetlišta i divljih deponija, a mi ćemo u septembru očistiti 500, što je dobar početak. Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo. Zamolila sam jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost – poručila je ministarka Vujović povodom velike akcije čišćenja Srbija.

Tokom decenija iza nas smeće se samo taložilo, a ministarstva i pojedinci na njihovom čelu koji su bili zaduženi za rešavanje problema divljih deponija bili su aktivni samo i isključivo na papiru i sve sa završavalo upravo mrtvim slovom ma papiru. Smeće se gomilalo, a tek tokom poslednjih nekloliko godina došlo je do blagog pomaka u rešavanju ovog problema. Zabrinjavajući su i podaci organizacija koje se bave očuvanjem životne sredine. Naime, nedeljno u sebe unesemo oko pet grama plastike – proporcionalno jednoj kreditnoj kartici, a najveći izvor mikroplastike koju unosimo je voda, podaci su Svetske organizacije za prirodu. Naše nesortirano đubre mahom ide na jednu od opštinskih deponija, a po podacima iz Strategije upravljanja otpadom svaki stanovnik Srbije proizvede godišnje oko 318 kilograma smeća.

Taj otpad uglavnom ne prolazi ni kroz kakav tretman pre odlaganja – ostaci hrane, organski otpad, plastika, karton, kućna hemija, i ko zna šta sve ne – samo se sruči u zemlju.

Svetlo na kraju tunela je Ministarstvo zaštite životne sredine na čijem je čelu Irena Vujović. Ministarka i ceo njen tim danoćno rade na projektima koji brzim koracima oslobađaju našu zemlju od zagađenja, i upravo tokom njenog mandata pokrenute su najveće akcije čišćenja Srbije među kojima će se svakako naći i projekat čija realizacija sledi u narednim danima.

PRESSSERBIA.COM

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia