Booking.com
Početna » Music » Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu
Music News

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu
Muzički centar Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu organizuje koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u dvorani Kolarčeve zadužbine.
Pod upravom maestra Grigorija Kraska, orkestar će izvesti: uvertiru Ruslan i Ljudmila, Mihaila Ivanovića Glinke, kompoziciju za gudače Gusle, mlade crnogorske autorke Nine Perović, Koncert za gitaru i orkestar Eitora Vilja-Lobosa i Petu simfoniju Petra Iljića Čajkovskog.
Solista je poznati crnogorski gitarista Goran Krivokapić.
Koncert će se održati u sredu, 11. maja sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan. Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra je jedna u nizu manifestacija u Srbiji koja se održava povodom proslave jubileja deset godina nezavisnosti.
Grigorij Krasko (1)
[box type=”info” ]Crnogorski simfonijski orkestar ima dugu predistoriju oličenu u nekoliko ansambala. Kao institucija od posebnog društvenog značaja pod patronatom države u formi duvačkog orkestra sa udaraljkama, prvi slični ansambl ove vrste pojavljuje se još 70- tih godina 19. vijeka pod zvaničnim nazivom Prva crnogorska vojna muzika. Na repertoaru Crnogorskog simfonijskog orkestra, nalaze se dela najrazličitijih stilskih karakteristika od muzike baroka do savremenog stvaralaštva. Svedoci smo premijernih izvođenja mnogih epohalnih dela svjetske muzike, čija izvođenja predstavljaju istorijske trenutke u crnogorskom muzičkom životu. Pored uspešnih nastupa u standardnom sastavu, Crnogorski simfonijski orkestar povremeno izrasta u moćan ansambl sa velikim brojem izvođača na sceni, (takozvani orkestar a tre), što predstavlja novinu u percepciji živog zvuka naše publike. Pored redovne koncertne delatnosti, gostovanja i nastupi na festivalima sastavni su deo aktivnosti CSO. Međunarodni muzički festivali u Crnoj Gori: A Tempo u Podgorici i Don Brankovi dani muzike u okviru Kotor Arta, ne mogu se zamisliti bez nastupa Crnogorskog simfonijskog orkestra, čiji programi i izvođenja porede sa izvođenjima poznatih inostranih ansambala i umetnika. Uspešna gostovanja u Italiji ( Isola dela Skala i Lunigo), Srbiji ( Kolarčev narodni univerzitet, Beograd ), Bosni i Hercegovini ( Festival Sarajevska zima, Narodno pozorište, Sarajevo), Hrvatskoj ( Crotia Open, Umag ), Rusiji ( Dani crnogorske kulture, dvorana Glinka, Sankt-Peterburg ) i Turskoj ( Festival Susret Istoka i Zapada, dvorana MEB Šura, Ankara).[/box]

About the author

Sinisa Kraljevic

Diplomirani inženjer menadžmenta ,novinar i osnivač sa dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia