fbpx
Entertainment Health and beauty Lifestyle Saveti Zanimljivosti

Koji je pravi uzrast kada treba početi s konzumiranjem kafe?

Da li je zdravo piti kafu "staru" nekoliko sati?

Svi ljubitelji kafe reći će da je ona božansko piće koje je iz raja izašlo. Ali, često zaboravljamo na koji način kafa sve može da utiče na čovekovo telo, posebno ako su u pitanju deca i tinejdžeri. Iako je laka dostupnost gotovo neizbežna za sve, pa i decu i tinejdžere, stručnjaci zapravo smatraju da deca i adolescenti treba da budu veoma pažljivi. Koji je pravi uzrast kada treba početi sa konzumiranjem kafe?


 

Kofein utiče na centralni nervni sistem kada se konzumira često. Osim što utiče na nervni sistem čineći da se teže uspavamo, kofein izaziva i zavisnost. Odrastao čovek može bolje da upravlja efektima koje izaziva kofein, a ponekada kofein može da bude i pogodan za nas. Međutim, efekti kofeina kod dece su vidljiviji. U poređenju sa odraslima, deca i adolescenti čiji je organizam u razvoju, obično nisu navikli na kofein, te zato može da bude veoma štetan po njih.

Kafa je veoma popularno piće koje se konstantno reklamira, a naročito je omiljena kod mladih jer brzo i efikasno otklanja umor, deluje stimulativno, smanjuje stres i potrebu za snom. Ipak, prekidanje sna je naročito nepoželjno, jer je telu i umu dok se razvija potrebno dosta sna.

Osim ovoga, čak i mala doza kofeina kod dece može da ima efekat ubrzanog rada srca i povećani krvni pritisak. Zašto bismo deci davali proizvod koji sadrži supstancu kao što je stimulator koji izaziva zavisnost? Prema mišljenju stručnjaka, preporučljivo je da deca mlađa od 18 godina ne piju kafu.

Ponekad, detetu u adolescentskom dobu, možete dozvoliti da popije malo kafe, ali da to ne radi svakodnevno.

Bitno je da roditelji pokušaju da objasne deci koji su efekti kofeina i da ne piju pića koja sadrže kofein neko vreme pre spavanja, da konzumiraju kofein polako i da ne preteruju sa količinom.

Takođe u ovom periodu treba biti posebno pažljiv i sa energetskim pićima, koji sadrže supstance koje se nimalo ne preporučuju deci.

(punkufer)

 

Loading...

Video nedelje

ALEKSANDRA - NEPONOVLJIVO (OFFICIAL VIDEO)

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

LaClasse Couture

Prijatelji sajta


BG online

Vesti Dana

reporter

class=
class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

Close