Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Koja tri vitamina su vam najpotrebnija tokom proleća i u kojim namirnicama se najviše nalaze?
Lepota i zdravlje Saveti

Koja tri vitamina su vam najpotrebnija tokom proleća i u kojim namirnicama se najviše nalaze?

Iako je napolju i dalje hladno, a zima nikako da prođe, proleće neumitno dolazi. Posle duge zime i jačih obroka, organizmu su neophodni određeni vitamini da bi normalno funkcionisao. Ova tri vitamina su nam najpotrebnija tokom proleća.


 

Vitamin C

Neophodan je za imunitet, krvne sudove, održavanje mladosti i elastičnosti kože. Tokom zime i početkom proleća, obično ga nema dovoljno u ishrani, jer još uvek nema sezonskog svežeg povrća i voća. A u citrusima ga nema u dovoljnoj količini jer se obično uvezeno voće bere kada kada još nije dovoljno zrelo, pa sadrži malo “askorbinske kiseline”. Osim toga, tokom skladištenja i transporta gube i vitamin C.

Zato su najbolji izvori ovog vitamina kiseli kupus i smrznuto bobičasto voće.

Da bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom C, dovoljno je svaki dan da pojedete 150-200 g kiselog kupusa. Ova namirnica akođe sadrži prebiotičke komponente – dijetetska vlakna, mlečnu kiselinu, sve ovo stvara povoljno okruženje u crevima i pomaže jačanju imuniteta.

Odličan izvor vitamina C su smrznute bobice. Na primer, crvene i crne ribizle. Ako se pravilno odmrznu, gubitak vitamina C će biti minimalan. U 100 g svežih crnih ribizli nalaze se tri dnevne doze neophodnog vitamina C, a kod odmrznutih će sigurno ostati makar jedna.

Kako čuvati vitamine?

Nakon što ste izvadili bobice iz zamrzivača, potrebno ih je staviti u frižider da se postepeno odmrzavaju. Ili ostavite na sobnoj temperaturi na stolu. Nakon toga, možete da im dodate sveži sir, jogurt i jedete ih kao desert. Osim vitaminima, bobičasto voće je bogato i antioksidansima koji štite ćelije od preranog starenja i slobodnih radikala.

Vitamin A

Posle zime, telu su zaista potrebni vitamini rastvorljivi u mastima, posebno vitamin A. Pomaže u održavanju stanja kože i imuniteta. Prekursora (jedinjenje koji učestvuje u hemijskoj reakciji kojom se proizvodi neko drugo jedinjenje) vitamina A – karotenoida, ima u izobilju u šargarepi, bundevama i paprikama.

Ali neće biti dovoljno samo da unosite voće i povrće. Ovog vitamina ima dosta i u džigerici bakalara – u 100 g ima četiri puta više od preporučene dnevne doze. Optimalni dnevni unos iznosi 25 grama dnevno.

B vitamini

Oni će pomoći u smirivanju nerava, obnavljanju kože i podsticanju mentalnih aktivnosti. Većina vitamina B nalazi se u goveđoj džigerici. Ova namirnica je zapravo vitaminska bomba, jer sadržaj nekih vitamina B u njoj dostiže 100 odsto preporučene dnevne doze.

(objektiv.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia