Booking.com
Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Ko u Evropi pije više piva od nas?
Travel Zanimljivosti

Ko u Evropi pije više piva od nas?

Devojke masovno počele da se POLIVAJU PIVOM zbog jedne stvari! Ovo nije baš najbolja ideja

Weißwürste se tradicionalno služe pre podne, kako bi se u njima uživalo dok su sveži, a za bavarski doručak obavezno su uz pšenično pivo i perece…


Ako se nađete na pravom mestu u Minhenu, subotnje jutro može se osećati kao petak uveče. Pab i restoran Gaststatte Großmarkthalle vrvi od ranog jutra, a konobarice obučene u dirndle (tradicionalne bavarske nošnje) žednim gostima donose pivo, perece i bele kobasice sa slatkim senfom. Weißwurstfrühstück, ili bukvalno doručak od bele kobasice, klasik je u Bavarskoj, gde takvi običaji odražavaju radost života.

“Weißwurstfrühstück je više od doručka; to je izgovor za druženje kada je prekasno za kafu, ali prerano za ručak“, kaže za CNN Frauke Rothschuh iz Turističke zajednice Minhena.

U rodnom mestu Oktoberfesta, Gaststatte Großmarkthalle je najpopularnije mesto za obilan doručak uz pšenično pivo, ali širom Minhena možete pronaći mesta za Weißwurstfrühstück. Tokom nedelje pivnica dočekuje gladne trgovce i kupce sa pijace, a vikendom velike stolove zauzimaju porodice i prijatelji.

Tačno poreklo belih kuvanih kobasica od teletine, slanine, luka, peršuna i začina nije poznato, ali je najpopularnija priča da su nastale slučajno. Navodno, sredinom 19. veka mladom minhenskom gostioničaru Sepu Mozeru ponestalo je ovčijeg creva, pa je umesto nje koristio svinjska creva. Da ne bi pucali tokom prženja, Mozer je odlučio da ih prokuva u vodi, a rezultat je ispao fantastičan.

Weißwürste se tradicionalno služe pre nego što sat otkuca podne, tako da se u njima može uživati dok su sveži. Kuvaju se na niskoj temperaturi, pazeći da voda ne proključa, a serviraju se u vodi u kojoj su se kuvale. Jedu se tako što se prekrivač nožem seče i skine, a mnogi meštani ih sišu uz obavezno umakanje u senf.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ pun kufer

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

PRess Serbia