Booking.com
Početna » Lifestyle » Ko sme, a ko ne sme da bude kum i zašto se kumstvo ne odbija? Srbi veruju da će se desiti ovo ako se ne ispoštuju pravila!
Lifestyle

Ko sme, a ko ne sme da bude kum i zašto se kumstvo ne odbija? Srbi veruju da će se desiti ovo ako se ne ispoštuju pravila!

Kum ima vrlo važnu ulogu u životu svakog hiršćanina, bilo da se radi o krštenju ili venčanju.


 

Krštenje predstavlja verski obred pristupanja hrišćanstvu i jedan je od najradosnijih dana u životu svakog hrišćanina. S toga, kum je duhovni vodič prilikom primanja svete tajne hrišćanstva.

Kum na venčanju takođe ima bitnu ulogu i svedoči čistoći i ljubavi venčanog para pred Bogom. Kum garantuje da par koji se venčava nije u krvnom i duhovnom srodstvu.

Zašto je kumstvo važno?

Kod Srba se kumstvo izuzetno ceni. Bilo da se radi o krštenju ili venčanju, kum je duhovni i pravoslavni vodiča onome koji se krštava ili venčava.

Kum je nakon završene ceremonije u obavezi da se dalje kroz život stara o moralnom i pravoslavnom životu svog kumčeta ili para koji je venčao.

Ko sme, a ko ne sme da bude kum?

Odabir kumstva se najčešće svodi na održavanje tradicije, te zadržavanje ”starog kumstva”. Ipak, nije greška da odaberete za kuma osobu koja vam je bliska i draga. Po tradicionalnim shvatanjima, kum bi trebalo da bude zdrava, poštena osoba u koju porodica ima poverenja, kao i da je krštena u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Kum bi takođe trebalo da bude osoba koja svojim životom i delima pruža primer časnog čoveka.

Ipak, i kod odabira kumstva postoje još neka pravila koja se moraju ispoštovati.

Kumovi ne mogu biti roditelji, kao ni drugi krvni i duhovni srodnici, kao što su monasi i monahinje. Takođe, postoji i starosna granica za kumstvo, pa devojke mlađe od 14 godina i dečaci mlađi od 15, ne mogu biti kumovi.

Kada je reč o kumovima za venčanje, veruje se da ne treba uzeti neudate devojke ili trudnice, te neoženjene momke za kumove.

Zašto se kumstvo ne odbija?

U našem narodu postoji izreka da se ”kumstvo ne odbija” zato što se smatra da to donosi nesreću. Ukoliko odbijete kumstvo za venčanje, verovanje kaže da nikada nećete naći srodnu dušu, te da ćete do kraja života ostati usamljeni, a ukoliko odbijete kumstvo za krštenje, nećete imati poroda.

(sd.rs/pixabay)

Tags

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia