Booking.com
Početna » Entertainment » KNJIŽEVNICA ANGELINA PETROVIĆ: PANDEMIJA NIJE USPELA DA ZAUSTAVI VERU U LJUBAV, NADU I SPASENJE!
Džet-set Entertainment Knjige VIP

KNJIŽEVNICA ANGELINA PETROVIĆ: PANDEMIJA NIJE USPELA DA ZAUSTAVI VERU U LJUBAV, NADU I SPASENJE!

KNJIŽEVNICA ANGELINA PETROVIĆ: PANDEMIJA NIJE USPELA DA ZAUSTAVI VERU U LJUBAV, NADU I SPASENJE!
Foto: Promo

Sreda, 15. April, dan kada je trebalo da budem u Sarajevu na otvaranju međunarodnog Sajma knjiga.


Kada sam potpisivala ugovor, nisam imala na umu da bih veliki i najradosniji narodni praznik, po hrišćanskom učenju, praznik nad praznicima –Vaskrs, provela radno. Bila bih tužna danas da se to dogodilo, svakako sam tužna i zbog razloga koji su to sprečili. Pandemija je zaustavila sve aktivnosti, ali nije najvažniju- veru u ljubav, nadu i spasenje.

Najradosniji praznik pada u vreme ponovnog buđenja prirode, kada Sunce posle zimske ravnodnevice ponovo dobija svoju snagu. Ovaj veliki praznik se u našoj narodnoj tradiciji proslavlja u čast Hristovog vaskrsnuća. To je dan radosti, veselja, zabave i druženja među ljudima.

Jaja se farbaju u crveno, a legende nam kazuju o poreklu ovog običaja. Po jednoj, kada je Isus Hrist sahranjen, njegova majka, Deva Marija, izašla je na grob i tamo ostavila nekoliko obarenih belih jaja. Кada je u nedelju Hristos vaskrsao, jaja na grobu su odjednom pocrvenela, pa zbog toga hrišćani farbaju jaja crvenom bojom. Opet, druga legenda govori kada je Hrist vođen da ga razapnu na krst, narod je tom prilikom bacao na njega kamenje, koje se pretvaralo u crvena jaja.

U ova teška vremena pišem svoj deveti roman. To je moja radost. Mala, a tako velika! U krugu svoje porodice zabetonirala sam mir odavno. Danas ga samo jačam ljubavlju i poverenjem. Sve to želim svim narodima sveta. Čitaoce vašeg portala ću ovom prilikom obradovati jednim kraćim odlomkom iz novog rukopisa. Ono u šta duboko verujem je da svako od nas, ako to istinski želi, može iz svoje duše izvući one najdublje čestice koje nas čine jakim. Ostanite kod kuće i budite ponosni na porodicu i dom.

„Sedeo je nepomičan, zagledan u hrpu papira na kolenima. Noć, poput ogromnog rezervoara misli ispunila je tišinom svaki kutak oronule kuće čuvajući viziju neuništene lepote. Putovao je unutrašnošću njenih prostora, plovio po krvi, upravljajući malim čamcem ka horizontu, arhipelagu, pećinama, iznutricama, sve dok ne bi uplovio sam u sebe. Odavno se privikao na ujede samoće. Ova besana noć na izmaku maja činila mu se mekša od pamuka i gušća od napetosti što mu je stezala čitav grudni koš. Izvadio je ogledalce iz džepa i susreo se sa beskrajem jednog ogromnog oka koje gori od neispavanosti. Miris meda se širio iz susednog dvorišta, pčele su spavale na svom slatkom gnezdu. Oblizuje se gutajući ogromne kašike. Rukom briše suva usta. Čini mu se da ga napušta ludilo, mada se ne seća se ni kad je prošao dan. Zatrpan hartijom, papirom i mastilom, brižljivo je beležio datume i godine, potom lepio presovane listove paprati i iglice borova siguran da vreme nije samo proticanje već i prisustvo, a sve zapisano ostaje večno mlado, vreli izvor reči što nikad ne presušuje, mlečna sijalica koja neprekidno svetli. Svetovi su se dodirivali u umu prosedog muškarca, koža mu se lepila za zoru, svitanje je donosilo ime neke nove zvezde u dalekom kosmosu.“ ( odlomak iz rukopisa)

Srećan praznik! Uskrs je simbol obnove života. S mirom u duši, ljubavlju u srcu, s verom u Boga u slavu Hrista radujemo se, praštajmo, volimo se, poštujmo jedni druge. Hristos voskrese!

Angelina Petrović

www.angelinapetrovic.com

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia