Booking.com
Travel

Kloveli – selo koje naplaćuje ulaz posetiocima i koristi sanke kao prevoz!

kloveli

Kloveli je selo u Severnom Devonu, u Engleskoj, postavljeno visoko na vrhu litice, vekovima privlači posetioce iz celog sveta.


 

Kloveli je u privatnom vlasništvu, tako da morate platiti ulaznicu da biste ga posetili, što ga čini jednim od najjedinstvenijih mesta u zemlji. Karta za jednu odraslu osobu košta 7,75 funti za jednodnevni izlet, dok je za decu to 4,50 funti.

Selo se od 13. veka vezuje za tri porodice, a jedna od njih ga i danas poseduje. Imanje je prvobitno bilo u vlasništvu Vilijama Osvajača koji je bio kralj Engleske. Poklonio ga je svojoj ženi sve dok ga nije kupila porodica Gifard 1242. godine.

Selo je potom pripalo porodici Hamlin koja ga i danas poseduje.

Ni danas u ovom malom mestu nema automobila, tu su samo magarci i sanke na ljudski pogon za prevoz sve robe, od namirnica do nameštaja. Nema lanaca trgovina, nema buke, prometa, nema zagađenja. Umesto toga, tu su popločane staze, kućice, mali čamci koji se ljuljaju na kamenom pristaništu iz 14. veka.

Od svih stanovnika se očekuje da se pridruže nekoj od seoskih grupa i da preuzmu aktivnu ulogu u životu sela. Ovaj izuzetan osećaj zajedništva daje Kloveliju šarm bez premca. Turistički vodiči, osoblje restorana, muzejski radnici, lokalni ribari, svi su tim, svi žive i rade zajedno na kaldrmi, a to uključuje cele porodice koje žive u ovom selu generacijama.

Kako meštani vole da kažu, zajedno brinu o selu i čine da u njemu uživaju baš onako kao što je to bilo sredinom 19. veka. To je ono što ga čini jednim od najjedinstvenijih, najpoznatijih i najlepših sela na svetu.

Postoji nekoliko atrakcija koje turisti mogu posetiti dok su u Kloveliju. Među njima je fontana kraljice Viktorije koju je podigao kraljičin rođak 1901. godine. Ova fontana se nalazi duž glavne ulice. Tu je i Ribarska kuća koja je muzej koji prikazuje život u selu oko 1930-ih. Postoji drugi muzej poznat kao muzej Čarlsa Kingslija, posvećen piscu nakon što je prvi doveo posetioce u ovo malo ribarsko selo.

(24sedam.rs/pixabay)

Tagovi

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia