fbpx
Health and beauty News

Kakva je to viking dijeta za kojom je svet poludeo?

Kako izgleda i šta obuhvata vikinška dijeta o kojoj svi pričaju i zbog koje je Holivud poludio? Kakva Atkinsonova, mediteranska ili dijeta po krvnim grupama – vikinška dijeta je prava stvar, ako je verovati (samo) čitavom Holivudu.

I, nažalost, nije u pitanju ništa vezano za neodoljivog Aleksandera Skarsgarda, već je reč o dijeti ili, bolje rečeno, režimu ishrane koji uključuje mnogo ribe, žitarica, korenastog povrća, voća i ulje od repice.

Vikinška ili nordijska dijeta je, dakle, fokusirana na to da se jede hrana bogata omega-3 kiselinama, a izbegava prerađena i hrana bogata zasićenim mastima. Dijetu su osmislili kuvari Rene Redzepi i Klaus Mejer kao regionalni pokret koji će raditi na informisanju javnosti o štetnosti prerađene hrane, aditiva u namirnicima, visokorafinisanih žitarica i masovnoj proizvodnji peradi i mesa.

U svom restoranu “Noma”, ova dva vizionarska kuvara su sastavila čitav jedan meni od divljači, morske ribe, korenastog povrća i celih žitarica koji je, tokom godina, prerastao u način ishrane koji se praktikuje (uz manje izmene prilagođene podneblju) širom sveta.

A prema smernicama koje je usvojio Nordijski savet ministara još 2005. godine, idealan sedmični meni vikinške dijete podrazumeva sledeće:

meso 3 x sedmično

morski plodovi 2 x sedmično

vegetarijanska jela 2 x sedmično

neograničene količine korenastog povrća, voća i orašastih plodova i celih žitarica.

Za vikinšku dijetu se tvrdi da sprečava upalne procese u organizmu, topi kilograme, snižava visok pritisak, smanjuje rizik od dijabetesa, a istovremeno i simptome ove bolesti, kao i da smanjuje rizik od ateroskleroze (bolest zapušenih arterija).

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA