fbpx
Zanimljivosti

Kako zaštititi macu koja izlazi napolje?

Kako zaštititi macu koja izlazi napolje?ako! Evo kako da OLAKŠATE vašoj mezimici boravak u kući!

Vlasnici mačaka često su u dilemi da li, ako za to imaju mogućnosti, svoje četvoronožne mezimice mogu da puštaju da same šetaju i “istražuju” okolinu.


Većina se ipak odluči da svoje mace zadrži u kući, pogotovo iz straha da ona neće znati da se vrati kući ili da će joj se nešto tokom šetnje dogoditi. Ukoliko se ipak odlučite da vašu macu pustite da slobodno šeta vašim komšilukom, treba da je zaštitite od mogućih bolesti koje vrebaju od napuštenih jedinki.

One mačke koje izlaze napolje, prema mišljenju veterinara Živka Jelića iz Veterinarske ambulante “Locovet”, u boljoj su fizičkoj kondiciji, ali su izložene različitim opasnostima.

“Najčešće su u pitanju infektivne bolesti, različite vrste trovanja i povrede, pa zbog toga treba posvetiti posebnu pažnju zdravstvenoj zaštiti tih životinja. Mačke je potrebno dvokratno vakcinisati protiv zaraznih bolesti, u starosti od 8 i 12 nedelja, i nadalje u životu jednom godišnje”, navodi Jelić za B92.net.

Najčešće se za zaštitu mačaka koje izlaze koristi vakcina protiv zaraznih bolesti koja je trovalentna.

“Danas postoji i monovalentna vakcina protiv virusne mačije leukemije (FeLV),opasne virusne bolesti koja se vrlo lako prenosi između mačaka koje borave napolju. Ovom vakcinom treba vakcinisati mačke koje izlaze napolje jednom godišnje”, dodao je on.

Podseća i da je u Srbiji zakonom propisano i obavezno obeležavanje mačaka mikročipom i vakcinacija protiv besnila. Ovo se obavlja već u navršena tri meseca starosti.

Revakcinacija protiv besnila vrši se jednom godišnje. Čipovanje je veoma jednostavno, a mikročip se životinji ubacuje s leve strane vrata.

“Očitavanjem mikročipa,iz jedinstvene baze podataka lako je utvrditi identitet vlasnika i osnovne podatke o životinji.Pored vakcinacije mačke je potrebno zaštititi i protiv spoljašnjih parazita gde preporučujemo „spot-on“ preparate koji se aplikuju na kožu u predelu kičmenog stuba između lopatica.Kao zaštita od unutrašnjih parazita preporučujemo uzimanje preparata u obliku tablete tri do četiri puta godišnje”, zaključio je on.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/B92

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA