Booking.com
Travel

Kako su kornjače zamenile turiste u Tajlandu!

Tajland

Možda turista još nema na rajskim ostrvima Tajlanda, ali ima kornjača, piše Sky News. Samo na jednoj peščanoj plaži ostrva Koh Samui pronađeno je gnezdo od 85 jajašca kritično ugrožene morske kornjače Hawksbill.


 

Kornjače u Tajlandu se vratile na popularna ostrva da polože jaja

Pre pandemije, Koh Samui je bio jedno od najpopularnijih mesta za odmor na Tajlandu, a posetioci su umeli da opkole neverovatne ostrvske plaže. Ipak, nakon zatvaranja granica usled korone, kornjače su zauzele mesta turista na mirnim plažama.

Ugrožena morska kornjača Hawksbill sada već ima šest gnezda na pomenutom ostrvu. Inače, ova kornjača je ime dobila po uskom, zašiljenom kljunu, a procenjuje se da je u divljini ostalo samo oko 8.000 ženki. Zagađenje, ribolov, obalni razvoj, gubitak hranilišta i mesta za gnezda, te konzumiranje jaja su neki od razloga zbog kojih je vrsta danas ugrožena. Kornjače su pre obilazile ovu plažu, da bi ove godine tamo položile najmanje 540 jaja. Na susednoj plaži se izleglo oko 270 zelenih kornjača, nedaleko od luksuznog letovališta Banyan Tree Resort. Kornjače polažu jaja u mračnim i tihim oblastima, koja je zbog turista bilo jako teško pronaći.

Priroda se oporavlja u sred korone

Kornjače nisu jedine koje uživaju u novoj, zatečenoj tišini, beleže izveštaji o životinjama širom Tajlanda. Na Koh Samui meštani su primetili da je voda mnogo čistija, kao i da nema više buke čamaca. Pratuan Panchaweng, koji radi na brodu koji iskrcavaju posetioce tog područja, kaže, ne samo da je on prvi put svedočio kornjačama koje odlažu jaja na ostrvu, već da je more puno riba.

„Mislim da je to dobar znak da je priroda imala vremena da se oporavi u ovim posebnim okolnostima. To je jedina pozitivna stvar koju je izazvala pandemija.“

Turista nema i dalje …

Otprilike 39 miliona međunarodnih posetilaca došlo je u Tajland 2019. godine.Podaci iz prvih šest meseci 2020. godine pokazuju da je samo 5 miliona putnika došlo u poređenju sa 9.3 miliona u istom periodu prošle godine. Turistički zvaničnici na Koh Samui rekli su da je broj posetilaca za januar – jun ove godine smanjen za 43% u odnosu na 2019. godinu.

U nacionalnim parkovima, koji su bili zatvoreni tri meseca zbog COVID-19, na čistinu su izašle skrivene životinje, koje mnoštvo ljudi više nije plašilo. Tako su lokalci u nacionalnom parku Mu Ko Ang Thong, primetili da su languri sada često viđeni sa svojim jarko narandžastim bebama. Šefica parka, Piia Nunil izjavila je kako ih viđaju izjutra i uveče kako trče, spuštaju bebe i žive srećno.

„Sva priroda je obnovljena. Turistički brodovi ne dolaze, tako da se i korali prirodno popravljaju … morske životinje koje žive na tom području mogu da žive bez uznemiravanja.“

U Mu Ko Ang Thong-u to dozvoljeni broj posetilaca je smanjen sa 1.000 na 400 dnevno od 1. jula kada je park opet otvoren.

(travelmagazine/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia