Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Saveti » Kako sprečiti demenciju!
News Saveti

Kako sprečiti demenciju!

Kako sprečiti demenciju!
Strong brain

Dokazano je da manje gledanja televizije, čitanje literature koja zahteva određeni umni napor i rešavanje ukrštenica pomaže britkosti uma

DA bismo izbegli demenciju, neophodno je da mozak konstantno održavamo u dobroj kondiciji. Dokazano je da manje gledanja televizije, čitanje literature koja zahteva određeni umni napor i rešavanje ukrštenica pomaže britkosti uma. Sadržajni razgovori takođe pomažu očuvanju mentalne snage, kao i slušanje zahtevne muzike, šetnja i uopšte boravak na svežem vazduhu i u prirodi, ističu stručnjaci.

Mnoge osobe sa normalnim padom intelektualnih sposobnosti, koji je uslovljen godinama, traže pregled bojeći se da nemaju Alchajmerovu bolest ili demenciju. Njihove primedbe najčešće se odnose na trenutke kada ne mogu da se prisete određene reči ili dobro poznatog imena. Žale se i na odsutnost kao i na nedostatak koncentracije. Adekvatnim pregledom moguće je ustanoviti da su njihove kognitivne sposobnosti i dalje očuvane i da su povremeni ispadi vezani samo za starosno doba. To, međutim, ne znači da stanje ne može da se pogorša ako se ulenjimo i zanemarimo “mentalnu gimnastiku”.

About the author

Sinisa Kraljevic

Diplomirani inženjer menadžmenta ,novinar i osnivač sa dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia