Booking.com
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

Kako se rashladiti bez klime?

Šta radite kada uđete u nečiju KUĆU prvi put: Ovo PRAVILO skoro da niko ne zna, a veoma je VAŽNO!

Kako se rashladiti bez klime i da li je to uopšte moguće, pitanja su koja se redovno čuju ovih letnjih, vrelih dana.


 

Moguće je i vredi pokušati.

Veoma je važno da pred jutro provetrite kuću i onda zatvorite sve prozore i navučete zavese i roletne. Tako ćete sprečiti da sunčeva toplota ulazi kroz prozore u kuću i zagreva je. Ako imate prozore u delu stana gde je hladovina svakako ih otvorite a ako je moguće napravite i promaju.

Promaja je pogotovo noću dragocena jer se tako cela kuća rashlađuje.

Pokušajte da pokvasite čaršafe, dobro ih iscedite i vlažne stavite na prozore. Osvežiće kuću i biće prijatnije.

Možete da spavate na podu jer tu obično duvka promaja a hladan vazduh je uvek niže. Ugledajte se na mace i pse jer oni uvek nađu neko mesto na podu gde je hladovina.

Da bi se kuća što bolje rashladila stavite led ispred ventilatora. Vazduh će duvati preko leda pa će tako rashlađen ohladiti i okolinu.

Tuširanje je odličan način da se rashladite. Ali nemojte preterivati jer možete iritirati kožu što je veoma neprijatan osećaj.

Možete da se rashladite i tako što ćete noge držati u hladnoj vodi u lavoru ili hladiti samo ruke od lakata do šaka. Osvežićete se i biti bolje raspoloženi.

Isključite što više uređaja u kući da ne stvaraju nepotrebnu toplotu. A znamo i da plava svetlost sa kompjutera i televizora remeti dobar san pa je to samo plus.

Jedite više povrća i voća, smanjite unus masnoća i nikako nemojte koristiti alkoholna i gazirana pića. Voda je dragocena i neophodna u većim količinama a za rashlađivnje organizma je odlična i prirodna limunada ili cedjeni hladni sokovi. Zbog znojenja vam je potrebna veća količina mineralnih soli i vode, to već svi znamo.

(dominomagazin/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia