Booking.com
Travel

Kako provesti vikend na Ohridu?

Noćenje na Ohridu samo 2.000 dinara: Evo šta sve možete da obiđete
Foto: Pixabay

“Makedonsko more” sa okolinom karakterišu povoljne cene, brojni kulturno-istorijski sadržaji, lepe plaže i čisto jezero, dobar noćni život… I kada ga jednom posetite, uvek mu se vraćate. Kako provesti vikend na Ohridu?


 

Ovde je smešteno i 365 crkava, jedna za svaki dan u godini. Najznačajnije učenje i delovanje Ćirila i Metodija, kao i razvoj kulture i pismenosti na Balkanu, ovde je bilo izuzetno izraženo. Hrišćanstvo na ovim prostorima širili su Sveti Kliment i Sveti Naum, učenici Ćirila I Metodija, te su danas njihove zadužbine najposećenije hrišćanske bogomolje.

Ohridski biser

Gde ćete savršenijeg poklona od nakita ili ohridskog bisera? U starom gradu, brojne su zlatare gde potražnja za čuvenim ohridskim biserom ne jenjava. Interesantna je priča o Jovanu Rusu, koji je svoju tajnu pravljenja sedefa preneo dvema porodicama sa Ohrida. Legenda i dalje živi, a lokalno stanovništvo će vam je rado ispričati. Ukoliko posetite prodavnice porodica Filevi I Talevi, sigurno ćete kupiti najoriginalniji primerak ohridskog bisera.

Crkva Svetog Jovana Kanea

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Ohrida, smešten na steni iznad samog jezera, u malom ribarskom mestu Kaneo, upravo je Crkva Svetog Jovana Kanea. Srednjovekovna crkva iz 13. veka, sagrađena u vizantijskom stilu, dominira područjem. Ispod nje, ušuškala se i mala gradska plaža, do koje možete doći ukoliko odlučite da se prošetate simpatičnim stazicama i stepenicama.

Sveti Naum

Trideset kilometara južno od grada Ohrida, smestio se manastir još jednog značajnog svetitelja i učitelja hršćanske religije. Dominantne spoljašnjosti, ali i unutrašnjosti, zadužbina Svetog Nauma jedan je od najposećenijih lokaliteta na Ohridu. Do njega je moguće doći autom ili brodićima, a preporuka je upravo dolazak brodom, budući da samo tako možete biti svesni lepote i dominacije samog manastira. U okolini je smeštena i mala peskovita plaža.

Muzej na vodi

Nešto južnije od grada Ohrida, u blizini mesta Peštani, nedaleko od Svetog Nauma, smestila se zanimljiva postavka koju vredi posetiti. Muzej na vodi, poznatiji kao Zaliv kostiju, specifičan je prikaz praistorijskog naselja, koje svedoči o nekadašnjem načinu života na ovim prostorima. Kuće i sojenice od trske i blata ispunjene su brojnim predmetima, kako životnim, tako i ritualnim.

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

1 Comment

Kliknite ovde da ostavite komentar

  • Idem redovno, stvarno je divno. Biram periode kada nije gužva – maj jun ili u septembru. Jedino što nije dobro što se teško stiže, put je loš (grade ga 50 godina), nema vozova, tek ove godine je uspostavljena avionska linija. Isprobaču je ove godine, mislim da je avionom najbolje.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia