Booking.com
Početna » Lifestyle » Recepti » Kako pravilno kuvati proso?
Recepti

Kako pravilno kuvati proso?

Proso je bogat biljnim vlaknima i proteinima, kao i belančevinama. Od vitamina sadrži kompleks vitamina B, zatim vitamin A, C, D, E, kao i značajne količine niacina, riboflavina i tiamina, a od minerala tu su fosfor i gvožđe.


 

Ova žitarica osim što povoljno utiče na organizam, ima  prijatan i slatkast ukus koji podseća na orašaste plodove. Još jedna prednost je što ne sadrži gluten, pa mogu da je jedu i osobe koje su alergične. U kulinarstvu, proso se koristi pre svega u obliku brašna, ali je moguće da se konzumira i kuvan, u salatama ili različitim jelima od povrća.

Takođe, ima niži glikemijski indeks od drugih žitarica, pa vam preporučujemo da ga često spremate. Kuvanje nije nimalo komplikovano, ali postoji par stvari na koje treba da obratite pažnju.

Pre nego što ga termički obradite, proso operite. Zatim ga dodajte u šerpu i prelijte vodom, u razmeri 2:1. Kuvajte ga pola sata, a zatim procedite.

Začinite ga po ukusu, pa služite kao prilog. Takođe, od ove žitarice možete da napravite pire, da je dodajete u čorbe umesto rezanaca, ali i da spremite kašu koju možete da obogatite mlekom, jogurtom, voćem, čokoladom…

(stvarukusa/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia