Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Kako narcis manipuliše vama? 4 fraze koje koristi ga odaju, a evo uz pomoć čega da ga matirate!

Evo kako prepoznati emocionalnog manipulatora

Uključivanje u razgovor sa narcisom može biti kao hodanje kroz polje mina. Možda ćete stalno sumnjati u svoju vrednost ili se osećati umanjeno.


 

Zašto se to dešava? Pa, narcisi imaju talenat da koriste reči da smanje vaše samopouzdanje dok istovremeno podižu sopstveni ego. Oni to ne rade otvoreno; umesto toga, oni suptilno posipaju fraze koje imaju za cilj da unište vaše samopoštovanje, čineći da to izgleda kao samo još jedan deo ćaskanja.

„Previše si osetljiv/a“

Ovo je klasična fraza koju koriste narcisi kada žele da vas omalovaže. Lukav aspekt ove fraze je kako ona prebacuje krivicu sa njih na vas. Umesto da priznaju sopstveno neprikladno ponašanje, oni čine da se osećate krivim što ste reagovali na to. Odjednom, niste uznemireni jer su uradili nešto pogrešno, umesto toga, uznemireni ste jer ste „previše osetljivi“. Ovaj pametan zaokret perspektive im omogućava da izbegnu odgovornost.

„Samo sam iskren/a“

Svi smo odrasli slušajući prastari savet: „Poštenje je najbolja politika.” Međutim, narcisi imaju sposobnost da izokrenu ovaj plemeniti princip kako bi ostvarili obmanjujuće ciljeve. U psihologiji postoji termin poznat kao „ pristrasnost poštenja “. Ljudi su skloni da veruju izjavama kojima prethode fraze poput „Da budem iskren“ ili „Samo sam iskren“. Dakle, kada narcis izgovori frazu „Samo sam iskren“, to je retko pravi pokušaj da se ponudi konstruktivna kritika.Umesto toga, često služi kao tanak veo za njihove uvredljive primedbe.

„Ni od čega praviš veliku stvar“

Ova fraza je samo još jedno “oružje u arsenalu” narcisa da umanji vaša osećanja i odbaci svoje brige. Kada vam kažu da upropaštavate stvari preterano, to je kao da kažu da se vaše emocije ne računaju i da se ne može verovati vašoj proceni. Kada neko pokuša da banalizuje vaše brige, zapamtite, nije u pitanju veličina problema, već uticaj koji ima na vas.

„Ti jednostavno ne shvataš“

Ova fraza je klasičan manevar u narcisoidnoj knjizi. Kada tvrde: „jednostavno ne shvataš“, suptilno sugerišu da vam nedostaje inteligencija ili uvid da shvatite njihovu navodno superiornu perspektivu. U stvarnosti, oni odbacuju vaše mišljenje ili osećanja, odbijajući da se upuste u istinski razgovor ili priznaju valjanost vašeg gledišta.Ako se ikada nađete na strani ove fraze, zapamtite da je to samo taktika da se uspostavi kontrola i zadrži njihov osećaj superiornosti u razgovoru, piše sajt Global English Editing.

(lovesensa/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia