Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Kako da zaustavite proliv: Hrana, pića i lekovi protiv dijareje!
Lepota i zdravlje Saveti

Kako da zaustavite proliv: Hrana, pića i lekovi protiv dijareje!

Akutni proliv obično traje dan-dva i pomaže redukovana ishrana. Za hroničnu dijareju, neophodni su lekovi.


 

Proliv se najčešće lako leči, pa čak i prolazi brzo bez ikakve terapije. Tečne stolice mogu biti uzrokovane nekim stomačnim virusom, prehladom ali i pokvarenom hranom. Da biste pomogli organizmu da se izbori sa ovom tegobom, prilagodite svoju ishranu.

Pijte mnogo tečnosti, što osim vode uključuje i sokove i bistre supe. Izbegavajte kofein i akohol.

Hranu počnite da uzimate tek kad se rad creva koliko-toliko normalizuje. Neka to prvo bude polučvrsta hrana sa što manje vlakana – prepečeni hleb, bareni pirinač, eventualno barena piletina kao i kaša od kuvane jabuke.

Nemojte neko vreme jesti ni mlečne proizvode ni masnu hranu. Izbegavajte jake začine i namirnice sa mnogo vlakana.

U apoteci možete kupiti preparate protiv dijareje koji se daju i bez recepta, kao što je loperamid ili bizmut-subsalicilat. Oni će smanjiti broj tečnih stolica.

Veoma koristan može biti i aktivni ugalj, s tim što možda ipak treba sačekati bar jedan dan da bi se tačno procenilo šta je uzrok prolivu. Ako se zaključi da je u pitanju iritacija hranom ili stomačni virus, uzmite jednu kapsulu aktivnog uglja, pa zatim nemojte uzimati ni hranu ni piće. Nakon četiri sata uzmite i probiotik. Nemojte ponavljati ovaj postupak osim ako lekar ne naloži.

Na “duže staze”, ako imate osetljiv stomak, za vas je idealna BRAT dijeta.

Međutim, ako proliv postane hroničan i nema direktne veze sa nekom prolaznom prehladom ili hranom, obavezno se javite lekaru. Ne zaboravite da zabeležite najvažnije podatke – koliko stolica imate dnevno, u kojim razmacima i da li postoji bilo šta što utiče da se one javljaju češće ili ređe.

(lepaisrecna/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia