Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Kako da se motivišete i uživate u vežbanju?
Fitness Lepota i zdravlje Saveti

Kako da se motivišete i uživate u vežbanju?

Najgore što možete uraditi je da se prisiljavate na nešto. Međutim, motivacija nije isto što i prisila. Naučite kako da uživate u vežbanju svaki put.


 

Okrenite stvari uvek u svoju korist, napravite od svega uživanciju. To možete jednostavno uraditi i sa vežbanjem. Ono ne mora biti samo još jedna obaveza u nizu, već aktivnost kojoj ćete trčati u susret kao filmofil u bisokop.

Istog momenta kada osetite da vam je vežbanje mrska obaveza to je alarm za promenu. Kada pronađete sistem po kom će vam vežbanje uvek biti mila stvar bićete uvek u fit formi. Vežbaćete još više, upornije, predanije, jer će to biti stvar koju volite.

Prve smernice

Ako ste početnik trudite se da se ne preforsirste. Počnite postepeno sa kombinovanim aktivnostima. Jedan dan radite kućne video vežbe, drugi dan otiđite na trčanje sa prijateljicom, treći dan u šetnju šumom (u potragu za gljivama ili lekovitim biljem, hodanje označenim stazama, …), osvojite neko brdo, savladajte 100 stepenica, … Naravno, uzmite i dan za odmor i uživanje u slatkim gresima. O hrani ne mislite mnogo. Jedite zdravo, ali bez mnoštva slatkiša, masnoća i brze hrane. Vežbanje nije samo u teretani ili u praćenju nekog programa. Dobra duga šetnja po čistom vazduhu može biti mnogo efikasnija. Samo se trudite da ste što češće u pokretu, da ste u nekoj aktivnosti.

Zašto treniram

Podsećajte se zašto ste se odlučili da budete aktivniji. Podsetite se zašto je to dobro. Najbolje to znaju ljudi koji su uspeli da smršaju i da se aktiviraju. Osećali su se puni energije, očišćenog organizma, lakši, zdraviji, manje podložni prehladama. O dobrobitima fizičke aktivnosti ne moramo opširno govoriti i to vam može biti motivacija. Mislite na to kako ćete biti zdraviji, imati bolje oblikovano telo, izgubiti konačno one kilograme viška, a možda i ponovo videti one trbušnjake o kojima ste sanjali.

Osećaji posle vežbe

Posle vežbanja svi osećamo, naravno, umor, ali i onaj neki dobar osećaj – energičnosti, kao da ćemo poleteti. Ta energija, cirkulacija donosi i bolji seksualni život, vitalnost, ali i pozitivnije razmišljanje.

Muzika

Na emocije muzika utiče odlično, pa je zato dobro da je iskoristite kao motivaciju. Ako ste celi dan radili i osećate onaj psihički umor, probuditi se možete muzikom. Vremenom ćete tu muziku početi vezati uz osećaj rasterećenosti i povratka psihičke snage kada stavite slušalice i krenete na trčanje stazom u naselju. Pustite muziku koju inače slušate kada vežbate i ona će vas “pogurati” na aktivnost. Slušajte muziku uz zagrejavanje ili kada se spremate za vežbanje, trčanje, šetnju, …

Birajte plesnu muziku, pa i hitove 80-tih i 90-tih, koje ponekad puštaju na časovima aerobika. Nadopunjavajte svoju plejlistu za vežbanje, posvetite i tome vremena. Verujte uživaćete mnogo više.

Zagrejavanje

Bitno je da se pokrenete, da ustanete sa tog kauča. Umorni ste, verujemo, radili ste celi dan i želeli biste samo da se izležavate ispred TV-a? To vam neće pomoći. Bolje ćete se odmoriti, ako udahnete duboko, pronađete onu unutrašnju snagu, obučete sportsku odeću, stavite slušalice na uši i izađete na džogiranje. Posle toga se nagradite izlaskom sa drugovima, otiđite u bisokop, pozorište, pogledajte dobru komediju.

Istegnite se i dišite duboko. Pustite muziku i plešite dok se spremate na vežbanje ili trčanje. Trčite neko vreme u mestu i glumite da ste na obuci u vojsci (nasmejaćate se, verujte). Cirkulacija će proraditi, telo će se probutiti i vi ćete biti rasploženi za novi krug.

(lifepressmagain/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia