Booking.com
Lifestyle

Kako da poboljšate mišljenje o sebi?

Kako da vam više ne bude važno šta drugi misle: 3 metode za srećan život koji ne zavisi od tuđeg mišljenja!

U redu je da imate mrvicu samokritičnosti, ali ne preterujte jer bi to moglo veoma negativno da se odrazi na vaše mišljenje o sebi.


 

Evo šta možete da uradite da se osećate bolje i mislite bolje o sebi.

Prestanite stalno da kritikujete sebe

Ako kritikujete sebe kada vidite sopstveni odraz u ogledalu, ili kada napravite neku grešku, sigurno ćete se osećati loše.

Preterana samokritičnost, kažu stručnjaci, često je posledica previsokih roditeljskih očekivanja. Ako ste samokritični, vrlo je verovatno da ste tokom godina “sakupili” sve eventualne kritike koje su vam drugi uputili, i da ih sada koriste protiv sebe.

Pogledajte unazad svoj život i razmislite da li ima nešto što treba da oprostite sebi, ali konačno to rešite i postanite “slobodni” da izgradite bolje mišljenje o sebi. Uostalom, svi prave greške, prihvatite tu činjenicu.

Pobegnite od perfekcionizma

Perfekcionizam je navika kojom se mnogi ponose. Smatraju da je odlično biti perfekcionista i da je to isto što i stremeti uspehu.

Perfekcionisti su skloni tome da se brane i pravdaju kada ih neko kritikuje jer se zbog toga užasno loše osećaju.

Ukoliko ste i vi upali u “klopku” perfekcionizma, pokušajte malo da se opustite, sagledajte koje greške svakodnevno pravite i pokušajte da naučite nešto iz njih.

Dajte sebi dozvolu da pravite greške – nije smak sveta ako preskočite jedan trening ili tražite pomoć kada vam je potrebna. Ne morate sve sami i ne morate u svakom trenutku da budete “savršeni” u svemu.

Prestanite da ugađate drugima

Ljudi koji pokušavaju da ugode svima i zadovolje sve, najčešće u tome i uspevaju, ali na tom putu ugađanja drugima zaboravljaju na sebe i svoje potrebe.

Jedna od osobina onih koji ovo rade je da govore “da” i onda kada bi najradije rekli “ne”, a to nikako nije dobro za njihovo mentalno zdravlje jer neprestano rade stvari koje ne žele.

Veoma je važno da postavite granice i da budete iskreni u vezi sa svojim ponašanjem i situacijama koje vas muče. Sagledajte kako stalno zadovoljavanje drugih utiče na vas i recite im da to više nećete da radite. I što je važnije, držite se svojih reči.

Ne poredite se sa drugima

Kada vidite fotku svoje drugarice, koleginice ili neke poznate ličnosti, odmah počinjete da se upoređujete? Na taj način ubeđujete i sebe da ta osoba ima nešto što vi nemate, da vi nikada nećete biti takvi ili izgledati tako, a zbog svega toga se osećate loše u sopstvenoj koži.

Da biste se izborili sa ovim negativnim stavom prema sebi, napravite listu svojih vrlina, uspeha, dostignuća. Time ćete podstaći sebe da budete ponosni na sebe.

S obzirom na to da društvene mreže takođe mogu da se odraze na samopouzdanje, stručnjaci savetuju da prestanite da pratite osobe zbog kojih se osećate loše.

(mondo.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia