Booking.com
Lepota i zdravlje News

Kako cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi?

Četiri namirnice za ravniji stomak: Uvrstite ih u jelovnike - Mogu ubrzati metabolizam

Naučnici su već dugo uvereni da cimet pomaže u prevenciji naglih skokova nivoa šećera u krvi i štiti od insulinske rezistencije. Međutim, sam mehanizam iza pozitivnih zdravstvenih efekata cimeta nije sasvim jasan.


 

Jedno ranije istraživanje pokazalo je da kod osoba sa dijabetesom tipa 2 koje svakodnevno konzumiraju ovaj začin (u količini od samo 1 g dnevno), cimet pomaže u snižavanju šećera u krvi, te da se efekat može porediti lekovima koji se koriste u iste svrhe.

Autorka ovog istraživanja, Ejmi Stokert, koja već godinama proučava osobine ovog začina, nedavno je utvrdila da fenoli, jedinjenja koja se nalaze u cimetu, deluju na Sirtuin 1, protein koji ima važnu ulogu u regulaciji insulina. Sirtuin 1 utiče i na metabolizam lipida, promene u rastu ćelija, kao i na ekspresiju više gena.

Autorka istraživanja smatra da se povoljni zdravstveni efekti cimeta mogu uočiti i pri unosu nižem od 1 g dnevno i savetuje upotrebu ovog začina u pripremi hrani.

(doktor.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia