Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Kada bol u leđima ukazuje na ozbiljnije zdravstvene probleme?

leda

Probleme s bubrezima, bešikom i sa žuči lako je zameniti s bolovima u leđima. Organi šalju signale po telu, a najčešće se manifestuju u leđima zato što tamo ima puno nervnih završetaka, pa se bol najjače oseća baš u tom delu tela. Na taj način se pravi uzrok bola ‘maskira’.


 

Bubrežni kamenci

Stalni bol u jednom delu leđa, ako se pojavljuje uz bol u stomaku ili preponama, bol kod mokrenja ili krv u urinu, može biti znak bubrežnih kamenaca. Kamenci nastaju zbog nakupljanja kalcijuma i fosfora, a najčešće su posledica konzumiranja premalo vode i prevelikog unosa proteina. Takođe, veliku ulogu igra i genetika pa su im neki ljudi podložniji nego drugi.

Bubrežni kamenci češći su kod muškaraca nego kod žena i najčešće izađu prirodnim putem, ali one veće treba razbiti laserom.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj bol se najčešće javlja u donjem delu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone.

Upala gušterače

Upalu gušterače osim bola u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i širiti se od stomaka prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale. Do upale dolazi zbog preteranog uživanja u alkoholu ili zbog zastoja žuči. Najčešće pogađa starije ljude i one u srednjim godinama.

Žučni kamenci

Iako možda ne biste pomislili da vam nije u redu žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja simptom je žučnih kamenaca ili upale žuči. Žučni kamenci nastaju kad se u jetri stvara više holesterola ili ga telo sporije obrađuje što remeti odnos žučne kiseline i žuči. Tome doprinose i upalni procesi i infekcije žuči, zastoj žuči i promene pH-a.

Najviše problema sa ovom bolešću imaju gojazne žene iznad 40. godine života, a veliku ulogu igra i genetika.

Infekcija mokraćnog sistema

Infekciju mokraćnih puteva najčešće prouzrokuje bakterija, a može biti i posledica iritacije od dijafragme, tampona ili preuske odeće. Manifestuje se kao bol kod mokrenja, bol u donjem delu leđa i u stomaku. Najčešće pogađa žene, a leči se antibioticima, a ako se ne izleči može prouzrokovati upalu bubrega, piše Daily Mail.

Ginekološki problemi

I kod ginekloških problema javlja se bol u leđima. Stručnjaci kažu da oko 25 odsto žena ima retroverziju materice (okrenutu maternicu), što nije bolest nego stanje u kojem je telo materice ‘nagnuto’ dolje i pozadi, prema debelom crevu. Žene koje imaju ovaj problem menstrualne grčeve osećaju u donjem delu leđa umesto u abdomenu. U ređem slučaju, fibromi mogu takođe prouzrokovati bol ako pritiskaju mišiće i nerve donjeg dela leđa. I endometrioza, takođe može biti izvor bola u leđima. Prvi korak kod sumnje na ove bolesti jeste odlazak ginekologu, a drugi je lečenje oblogama, lekovima ili hirurškim postupkom.

(

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia