Booking.com
Lepota i zdravlje News

Jednostavan trik da prestanete sa prejedanjem!

prejedanje

Jedemo iz navike svo vreme – kokice u kinu, čips u gostima, slatkiši – i taj nesvesni refleks može da učini da stavimo više u usta nego što smo mislili. Novo istraživanje ima rešenje na dohvat ruke.

U prvom delu studije 158 učesnika je jelo sveže ili bajate kokice dok su ocenjivali kratke video snimke u dva različita okruženja, bioskopu i kancelariji za sastanke. Istraživači su želeli da otkriju da li bioskop (gde biste inače jeli kokice) vodi ka više automatizovanim navikama u jelu, nego kancelarija za sastanke (gde su kokice novost).

Ispostavilo se da je tako. Učesnici u bioskopu, nevezano za to koliko su bili gladni ili koliko vole kokice, jeli su značajno više, čak i kad su kokice bile sedam dana stare.

Zatim su testirani da li jedenje nedominantnom rukom (vaša leva ako ste dešnjak i obrnuto) može sprečiti nesvesno prejedanje. Navike formiraju poznate staze u mozgu, tako da bilo koja akcija koja zahteva više razmišljanja može prekinuti naviku.

Istraživači su otkrili da jednostavna zamena ruku vraća one koji se prejedaju pod kontrolu, navodeći ih da jedu značajno manje – kao da nisu ni stvorili naviku uopšte. To je čak pomoglo ljudima da se fokusiraju više na glad i ukus, pa su manje jeli kokice stare sedam dana.  Sledeći put kad odete u kino ili se suočite sa nekim slatkišem, samo jedite drugom rukom i držaćete sve pod kontrolom.

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia