fbpx
Društvo Entertainment Lifestyle News Recepti Svet Travel Zanimljivosti

Jednog od najstarijih gradova na svetu, zadesila je tužna sudbina

Jednog od najstarijih gradova na svetu, zadesila je tužna sudbina

Sana…


Sada nema načina da posetite glavni grad Jemena, Sanu. Aerodrom je oštećen u ratnim sukobima, a teško da će vam konzulat prihvatiti formular za vizu. Za vaše dobro! Pitate se zašto onda pišemo o ovom gradu?

Pa, samo da bismo vam dočarali grad koji postoji 2.500 godina i koji je pod zaštitom Uneska, a ponajviše u nadi da ćemo nekada u budućnosti biti u prilici da ga posetimo.

Jednog od najstarijih gradova na svetu, zadesila je tužna sudbina
Foto: getty

Sve znamenitosti Sane

Stari grad Sane uvršten je u svetsku baštinu Uneska i sjajno je mesto na kojem možete videti jedinstvene primerke jemenske arhitekture – kule od nekoliko spratova sa neverovatnim prozorima.

 • U Starom gradu nalazi se pijaca Suk al-Milh, često navođena i kao najbolja pijaca na Arabijskom poluostrvu.
 • Bab al-Jemen je najznačajnija gradska znamenitost čije kapije vode do Starog grada, koji je okružen drevnim zidovima. U okviru suka nalazi se nekoliko sjajnih restorana.
Jednog od najstarijih gradova na svetu, zadesila je tužna sudbina
foto: thinkstock
 • Nacionalni muzej se nalazi na mestu stare palate koja je renovirana i pretvorena u muzej. Radi svakog dana od 9 do ponoći, a sve što se u njemu nalazi objašnjeno je i na engleskom i na arapskom jeziku.
 • Vadi Dahr je dolina koja se nalazi nekoliko kilometara van Sane, gde ćete videti velika zelena polja, sela, ali i Rok palatu glavnog jemenskog imama.
 • Velika džamija Sane je jedna od najstarijih na svetu. Upravo je ovde pronađena najstarija kopija Kurana. Džamija Al Salees nalazi se odmah do predsedničke palate i ona se smatra jednom od najvećih u svetu.
 • Odmah po izlasku iz grada nalazi se selo Thilaa na putu do Kavkabana, a na samo 30 kilometara prostire se i najviša planina na Arabijskom poluostrvu Džabal an-Nabi Šu’ajb visoka 3.666 metara.
Jednog od najstarijih gradova na svetu, zadesila je tužna sudbina
foto: thinkstock

Sana je grad u kojem možete posmatrati opuštenost stanovništva, ali i sjajnu kultura. Bez ikakvog urbanizma ovo je jedan od onih gradova u kojem možete sesti u kafić i satima, a da vam nije nimalo dosadno da posmatrate svet napolju. A vreme će vam brže prolaziti ako kupite kat, šećerno lišće koje većina muškaraca satima žvaće u Jemenu. Negativni efekti su nedostatak sna i apetita. Kat se smatra i narkotikom, a baš zbog kata se veruje da je Jemen najsiromašnija zemlja na Bliskom istoku. U SAD kat je kontrolisana supstanca.

Što se hrane tiče posetioci su uvek bili oprezni kada su u pitanju namirnice sa uličnih štandova. Najpopularnije jemensko jelo je salta (recept u nastavku), koja se servira dok je jako topla. U pitanju je supa sa puno mesa, a jedna porcija je dovoljna za dvoje. Popularna je i fasula, paprikaš od pasulja koji se jede sa hlebom i svežim povrćem i koji je najčešći deo ishrane u Jemenu. Obično se jede za doručak.

Recept za saltu

Jednog od najstarijih gradova na svetu, zadesila je tužna sudbina

Sastojci:

 • pola kilograma jagnjećeg paprikaša
 • izdrobiti tri čena belog luka
 • polovina iseckanog crnog luka
 • polovina iseckane zelene paprike
 • polovina kašičice mlevenog kima
 • polovina kašičice korijandera
 • četvrtina kašičice kurkume
 • 2 jajeta
 • 6 kašičica kuvanog pirinča
 • nekoliko kašičica piskavice (hulbe)
 • sb
 • Biljno ulje

U ekspres loncu dinstajte beli luk, luk i paprike sve dok luk ne počne da se providi.

Dodajte kim, korijander, kurkumu i so. Dodajte i jagnjetinu u smesu sa lukom. Meso pržite pet minuta dok ne dobije boju.

Dodajte 5 šolja vode u smesu i zaklopite šerpu. Lonac dovedite do pritiska i smanjite toplinu kako bi pritisak bio stabilan. Kuvajte tako 40 minuta.

Napravite jagnjeći paprikaš u drugoj šerpi. Dodajte pirinač i kuvajte dok ne počne da vri. U isto vreme dodajte jaja, nekoliko kašika hulbe (piskavice) i poslužite vrelu supu sa hlebom ili pitom.

 

Šta se to dešava u Jemenu?

Jednog od najstarijih gradova na svetu, zadesila je tužna sudbina
foto: thinkstock

Jemen je opustošen konfliktom koji je eskalirao početkom 2015. godine, kada su pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad većim delom zapadnog dela zemlje i prisilili predsednika Abdrabuha Mansura Hada da pobegne u inostranstvo. Uznemirena zbog jačanja grupe, koju su videli kao iranskog zastupnika u zemlji, Saudijska Arabija i još sedam arapskih država intervenisale su u pokušaju da se vlada vrati u zemlju.

Zbog rata kasne plate nastavnika i državnih službenika, pri čemu neki ne primaju plate skoro dve godine. Cene hrane su 68 odsto više nego što su bile kada je počeo rat, a sada se 12 miliona ljudi nalazi na ivici gladi, uključujući i hiljade dece, od kojih je nekoliko i preminulo.

 

 

 

 

(B92)

 

Loading...

Video nedelje

MILICA TODOROVIC & MIRZA SELIMOVIC - AVET

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA