fbpx
Lifestyle Reč psihologa Saveti

Jedna navika najčešći je uzročnik nepoverenja u vezama!

Jedna navika najčešći je uzročnik nepoverenja u vezama!

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešći je uzročnik nepoverenja.


 

Radi se o – izbegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sve svoje emocije, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih emocija pod tepih (u želji da izbegnemo raspravu ili svađu) radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi prebacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nepoverenja. Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može sprečiti preljuba, a pre tog razgovora, sami sebi moramo postaviti sledeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podeliti s partnerom?

2. Zašto se bojim podeliti to s njim?

3. Šta mi zapravo treba od njega, a ignorišem to?

4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smemo bojati niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku saznati koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Ugledni psiholog John Gottman, profesor na sveučilištu Washington i osnovač instituta Gottman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza. Taj negativan osećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem mnogo je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Loading...

Video nedelje

Aleksandra Mladenovic -Poseban ( Dodela Ekskluzivne nagrade)

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

Close