Booking.com
Travel

Jedinstveno ostrvo koje ne možete da posetite bez posebne dozvole

Jedinstveno ostrvo koje ne možete da posetite bez posebne dozvole
Foto: Instagram

Pupak sveta, kako su ga prozvali Mavari, gotovo je ravna ploča koju vetrovi neumorno deru, a od sadržaja na kopnu mnogo je zanimljiviji morski svet…


Tačka na mapi između španske obale i Afrike, ne veća od mrvice hleba, ukazuje da se tamo nalazi ostrvo – Isla de Alboran.

Na ovom vulkanskom komadu zemlje, ne dužem od kilometra, živi samo 11 stanovnika. Naći ćete ga u Alboranskom moru, najzapadnijem delu Sredozemnog mora. Tačnije, Gibraltarski moreuz, koji se nalazi na zapadnom kraju Alboranskog mora, povezuje Sredozemno more sa Atlantskim okeanom.

A Alboran je, poput mosta između dva kontinenta, samo 200 kilometara udaljen od Afrike. Morsko dvorište španskog ostrva je stanište najveće populacije dobrih delfina u zapadnom Sredozemnom moru, a ujedno je i dom poslednje populacije priobalnih pliskavica u Mediteranu, i predstavlja najvažnije područje u Evropi gde se glavate kornjače hrane. Te delfine i morske pliskavice posmatrao je i berberski gusar Al Borani na putu da osvoji ostrvo, koje je posedovao do 1540. godine, a priča se da je tu sakrio i ukradeno blago.

Pupak sveta, kako su ga nazivali Mavari, je gotovo ravna ploča koju vetrovi neumorno deru, ali to ne sprečava retko viđenog mediteranskog galeba da se tu gnezdi. Taj galeb je noćna ptica koja vreba svoj plen kada sunce zađe.

Zbog svoje biološke raznovrsnosti, Alboran je od 1997. godine zaštićen kao morski i ribolovni rezervat i proglašen je mestom posebne zaštite za ptice.

Pored Mavara, ostrvo su naselili Feničani, Rimljani i Vizigoti koji su ostavili svoje nasleđe koje se i danas može videti na njegovim ulicama i u muzejima.

Danas je ostrvo naseljeno odredom španske mornarice. Pored prepoznatljivog svetionika, tu su i heliodrom, malo groblje i luka. Zbog činjenice da je tamo zabranjen ribolov, ostrvce je posebno zanimljivo roniocima, nautičarima, ljubiteljima mora i životinja, ali da biste ga posetili, potrebne su posebne dozvole, piše Punkufer.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: BRESKVICA – KUME MOJ (OFFICIAL VIDEO)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia