fbpx
Health and beauty News Saveti

Ječam čini čuda za vaše zdravlje!

Ječam čini čuda za vaše zdravlje!

 

Ječam je jedna od najuniverzalnijih zrnastih kultura, s vrlo širokim mogućnostima upotrebe u prehrani stanovništva, a posebno se odlikuje svojim lekovitim svojstvima.


 

Konzumiranje hleba, i drugih namirnica, napravljenih od ječma moglo bi da reši problem sa gojaznošću, bolestima srca i dijabetesom, sudeći po najnovijem istraživanju. Naučnici su od zdravih osoba tražili da tri dana jedu hleb napravljen od zrna ječma za ručak, doručak i večeru.

Nakon poslednjeg obroka na kraju svakog dana, u roku od 11 do 14 časova, testovi su pokazali da im se metabolizam ubrzao, dok su smanjeni nivoi šećera u krvi i insulina. Do ovoga dolazi kada specijalan miks vlakana u zrnu ječma dođe do želuca – stimulišući povećanje dobrih bakterija i oslobađanje važnih hormona. Ječam je bogat i mineralima: kalijumom, fosforom i magnezijumom, te kalcijumom, natrijumom, sumporom, gvožđem, manganom, bakrom, cinkom, kobaltom, fluorom i jodom.

I vitaminski sastav ječma sličan je vitaminskom sastavu većine žitarica. Sadrži gotovo sve vitamine, posebno vitamina B. Lekovita svojstva ječma takođe su brojna, jer rezultiraju iz delovanja njegovih glavnih sastojaka, kao što su skrob, azotne materije, biljna mast s obiljem nezasićenih masnih kiselina, šećer, enzimi i slično.

Ječmena sluz koja nastaje prilikom kuvanja oljuštenog zrna vredna je dijetalna hrana u oboljenjima grla i želuca, a u spoljnoj primeni upotrebljava se kao topli oblog za sazrevanje čireva i ublažavanje oteklina. Supe od ječmene kaše s dodatkom zeleni i začina izvrsno su dijetalno jelo za osobe koje naginju debljanju.

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close