Booking.com
Travel

Japan uvodi nove zabrane za turiste

Japan uvodi nove zabrane za turiste
Foto: Instagram

Jedna od najpopularnijih turističkih četvrti u Tokiju, Šibuja, želi da zabrani konzumiranje alkohola na ulicama i javnim mestima, i to svakog dana od 18 sati do 5 ujutro.


Ova mera bi trebalo da stupi na snagu u oktobru. Sve je to, čini se, zbog problema koje im uzrokuje prekomerni turizam.

Japan se teško nosi s prekomernim turizmom nakon pandemije. Više od tri miliona turista posetilo je zemlju samo u aprilu i maju ove godine, a taj će se trend verovatno nastaviti i tokom leta. Zato će, nadaju se Japanci, ova mera uroditi plodom i doneti im malo više mira.

Ozbiljna šteta izazvana prekomernim turizmom

“Šteta uzrokovana prekomernim turizmom postala je ozbiljna, od materijalne štete izazvane opijanjem na ulici do svađa s lokalnim stanovništvom i bacanja velikih količina praznih limenki i boca”, rekao je grad u saopštenju prošlog oktobra, piše CNN.

Šibuja, koji je samoupravna četvrt Tokija, može donositi sopstvene mere, a ovo je jedna od njih kojom žele da ograniče konzumiranje alkohola na ulicama, ali će alkoholna pića i dalje moći da se naručuju u restoranima, barovima i klubovima.

Šibuja je dom nekih od najpopularnijih atrakcija glavnog grada, uključujući svetilište Meiji, park Jojogi i “Šibuja Scramble Crossing”, za koje se veruje da je najprometnija raskrsnica na svetu.

Nije prva takva zabrana

Ova vest nije nikakvo iznenađenje za lokalno stanovništvo. Naime, još su prošle jeseni u ovoj četvrti zabranjene sve aktivnosti u vezi s Noć veštica, a alkohol je naveden kao glavni razlog zabrane. To je uključivalo i zabranu ispijanja alkohola van barova i restorana.

PRess Serbia